Ветеринарите предупреждават собствениците на домашни прасета в шуменски села да евтаназират доброволно животните си заради опасността от заболяването африканска чума, съобщиха кметове на населени места. Специалистите са обходили Лозево, Белокопитово, Царев брод, Панайот Волов, Макак, които се намират в съседство с големи свинекомплекси.

Собствениците на домашни животни в тези села са били предупредени, че вероятно ще трябва да умъртвят прасетата си, съобщиха кметове.  В противен случай от ОБДХ ще издадат предписание за принудително унищожаване на животните.  Кметовете вече са съставили и предали списъци на всички домашно отглеждани прасета в селата.

Вчера агенцията по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в съседната област Търговище. Става въпрос за стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани прасета. То се намира в квартал „Въбел“ в град Търговище.  Преди това в землището на ловно стопанство „Черни Лом“ в град Попово беше установен случай на африканска чума при диво прасе.  В Търговище са създадени зони на рестрикция – 3 км предпазна и 10 км надзорна, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.  Предстои принудителното умъртвяване и обезвреждането на домашни свине в 3-километрова предпазна зона.

Преди това в област Русе беше потвърден случай на африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Случай с три диви свине, намерени мъртви, бе констатиран и в област Враца.

Днес в Шумен ще се проведе заседание на областната епизоотична комисия, на което ще бъдат взети мерки за предотвратяване на разпространението на болестта в региона.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име