Маргарита Георгиева и Ялчън Расим дават пресконференция за разкритото тежко престъпление

21-годишният Юзджан Раим Лятиф от козлевското село Вълнари днес влезе в съдебната зала в Шумен по обвинение в жестоко убийство,  след като 10 месеца се укрива в Турция. Лятиф беше обвинен за издирване и екстрадиран от турските власти, а в момента Шуменският окръжен съд гледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за задържане под стража на обвиняемия.

На специален брифинг окръжният прокурор Маргарита Георгиева и директорът на ОДМВР – Шумен ст. комисар Ялчън Расим дадоха подробности по разследването.

Лятиф е обвинен за убийството на 34-годишния Рейхан Джевдет от с. Вълнари, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, каза Маргарита Георгиева. Обвиняемият е признал за извършеното престъпление. Убийството на 34-годишния мъж от Вълнари беше извършено на 16 септември 2018 г., а трупът му беше намерен на 21 септември в гориста местност край селото. Междувременно заподозреният за убийството Юзджан избяга в Турция, откъдето беше екстрадиран на 17 юли.

Ето и хронологията:

На 17 септември 2018 г. в полицейския участък в Каолиново е подаден сигнал от бащата на 34-годишния Рейхан, че синът му е в неизвестност от предния ден. Изчезналият е обявен за общодържавно издирване, а в търсенето му се включват полицейски сили и над 100 доброволци, организирани от кметовете на Никола Козлево и Вълнари.  На 21 септември в гориста местност край Вълнари е открит обгорелият труп на Рейхан. Установи се, че мъжът е убит с удари с метален предмет. Полицията започва разследване, проверяват се всички камери в съседните населени места, проведени са разговори с десетки хора от района и се стига до заподозрян.

На 25 септември полицията извършва претърсване в частен имот, обитаван от 21 -годишния Юзджан Лятиф. Там са открити множество предмети, вещи и дрехи, които го свързват с престъплението. Става ясно обаче, че още на 20 септември Юзджан е отлетял от Варна за Истанбул.

Заподозреният е обявен за издирване с червена бюлетина и с европейска заповед за арест и на 30 март турските власти го арестуват в град Чорлу, където мъжът имал роднини.  След размяна на съдебни книжа е издадена заповед за екстрадиция. На 17 юли заподозреният е предаден по сухоземна граница на българските власти и днес е в съдебната зала в Шумен.

Юзджан Лятиф на излизане от съдебната зала, след като му е наложена постоянна мярка за задържане

На Юзджан Лятиф е повдигнато обвинение по чл. 116 ал. 1 за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, каза окръжният прокурор Маргарита Георгиева. Тя допълни, че обвиняемият по принцип признава деянието. Маргарита Георгиева благодари на разследващите и на ст. комисар Расим за изключително добрата съвместна работа, благодарение на която е разкрито тежкото престъпление. В началото на разследването се събирахме на разширени работни заседания всяка седмица и благодарение на екипната ни работа, престъплението беше разкрито, а извършителят задържан след 10 месеца зад граница, каза окръжният прокурор на Шумен.

Преди минути шуменският окръжен съд наложи постоянна мярка за задържане на Юзджан Лятиф. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име