Параклисът "Свети пророк Илия" край Нови пазар

Родолюбиви новопазарци се събраха в параклиса „Свети пророк Илия” в местността Станата край Нови пазар,  за да отбележат патронния му празник. На събитието присъстваха дарителите, които  преди години създадоха инициативен комитет за неговото построяване – Емил Гоцев от Канада, Сълзица Маркова – Громан от Австрия, Иван Петров /Вацо/ – истинският стопанин на храма.  Свещениците от епархията бяха заети, за да отслужат празничен водосвет, но повече от 25 жители се помолиха за здраве и благополучие със свещичка в ръка.

Емил Гоцев, Сълзица Громан, Иван Петров пред параклиса

Паметната плоча с имената на дарителите напомня за жеста на инициаторите от 20 юни 2015 г., когато беше открит параклисът. За изграждането му бяха събрани 15 000 лв., от които 9000 лв. осигури Емил Гоцев.  Той напомни идеята на организационния комитет: християнската обител да обедини новопазарци, защото заедно те могат да направят много.

Идеята за построяването на параклиса е на бившия учител Иван Петров – Вацо. Той е негов ревностен пазител досега. На всички ни липсваше художникът на стенописите Никола Ников от Каспичан. Това е много по-интимно място за християните, което е различно от публичността на  църквата. Тук, в гората, Бог събира душа и природа и ни напомня за непреходното – духът на човека!

Хората от инициативния комитет остаряват. Съзнават го всеки път, когато е денят на пророк Илия. Трябват млади последователи в Нови пазар, защото храмът е път към духовното ни самосъзнание като народ и като християнска общност.

Сред присъстващите за днешния Илинден пристигнаха от Австрия Снежана и Данчо Рачеви, Мартин и Паулина Петрови и техни приятели. Присъединиха се Диян Йовчев – един от редовните спонсори за храмовия празник, Силвана и Стефан Стамови, Гинка Нейкова, семейство Хинкови и др.

В книгата за впечатления гостите написаха възторжени думи за преживяното. „Бъдете добри и благословени!“ – споделят семейство Георгиеви – Арион от Виена. „Да благодарим и пазим нашите православни традиции“ – пише семейство Рачеви. „Хвала вам, дарители! Богородица Йерусалимска не е само снимка. Тя е икона и път за всеки“ – Стойко Стратиев. „Намирам покой в параклиса. Бог да благослови дарителите!“ – Марийка Александрова.

Новопазарци и техните гости се надяват с помощта на общината храмът да бъде опазен от вандали, които често нападат параклиса през годините. На следващия Илинден ще се отбележат пет години от неговото откриване. Инициативният комитет обмисля отсега тържествен водосвет по този повод, защото интересът към тази православна обител става все по-голям. Вероятно заради почивния ден нямаше представители на общинската администрация.

В тази красива местност спира забързаното време за всеки от нас. Хората намират покой в тишината сред природата и във вярата. Това е последното, което ги крепи в този луд свят от болка, агресия и конфликти – признават всички.  Християните почитат Свети Илия като най-големия пророк, а новопазарци вярват, че той ще ги пази и закриля до следващия храмов празник.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име