Бум на адресните регистрации в Шуменска община преди местните избори. Хиляди хора са със сменени постоянни и настоящи адреси шест месеца преди изборите, което предизвиква подозрения за изборен туризъм.  Няма основания за подобни притеснения, заяви Катя Иванова, директор на дирекция в общинска администрация. Тя посочи, че някои от хората с нова регистрация попадат в забранителните списъци и няма да могат да гласуват на местните избори.

Данните за промените в адресните регистрации са обявени от кмета на общината Любомир Христов в отговор на питане на председателя на групата съветници на БСП Иван Йонков, който постави въпроса за съмнително движение на нови жители в шуменските села.  Оказа се, че най-нараснал преди изборите е областният град.

През последните 12 месеца в Шумен са се регистрирали по постоянен адрес 2 665 души.  А хората, които са подали заявления за настояща регистрация в града, са 5 177.  Напълно достатъчни, за да повлияят на резултатите от местните избори, да изберат цяла група общински съветници и да наклонят везните към една или друга кметска кандидатура, заподозряха местни политици.

Катя Иванова обаче заяви, че в тези регистрации попадат над 1000 новородени деца, както и родители, които са си сменили адресната регистрация заради кандидатстване на децата им в конкретно училище.

Сред регистрациите правят впечатление случаи, когато на един адрес са записани десетки постоянно живеещи хора.  В един апартамент в Шумен например, има регистрирани по постоянен адрес 22 души, които иначе живеят в Турция.  В селата картинката е още по-впечатляваща – на един адрес в с. Черенча са записани 32 души.  Повечето от тези хора обаче имат настоящ адрес в Турция, затова нямат право да гласуват на местните избори, каза Катя Иванова.

Ето и данните от община Шумен за подадените заявление за постоянен адрес и адресни карти за промяна на настоящ адрес от 2018 г. досега:

Както се вижда от таблицата, най-големият наплив от нови жители /и избиратели/ е насочен към областния град.

От селата най-доброто място за живеене се оказва Ивански, което е привлякло цели 154 нови жители  – 50 по постоянен и 104 по настоящ адрес.  Малкото село Средня също е събрало впечатляващ брой нови жители – 13 постоянни и 86 по настоящ адрес. В селото, което до миналата година беше малко над 300 души, стотина нови избиратели буквално ще определят следващия кмет.

Сред селата с десетки нови регистрации са Струйно, Царев брод, Черенча, Новосел, Мараш, Мадара, Друмево, Дибич, Градище.  Според Катя Иванова, сред новите регистрации има много на родени зад граница деца на местните общности.

Всъщност на пръстите на едната ръка се броят селата, в които почти няма движение през последната година – Костена река е само с 1 нов жител по настоящ адрес, в Овчарово са трима, в Кладенец – 7.

Промените в адресните регистрации са проверени от специална общинска комисия, назначена от кмета Любомир Христов в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс.  По закон 6 месеца преди изборите кметовете и областните управители  трябва да проверят всички адресни регистрации, направени на тяхната територия през предходните 12 месеца.

Комисията по закона за гражданска регистрация, с председател Катя Иванова, е извършила проверка на адресните регистрации от 1 януари 2018 г. до 30 април 2019 г.  Проверяващите са проследили дали са изпълнени законовите разпореждания при подадените заявления и адресни карти за регистрация в община Шумен.

Комисията е констатирала, че всички подадени заявления са придружени с необходимите документи и не прави предложения за заличаване на регистрации. Все пак комисията поставя въпрос за няколко населени места, в които има масови регистрации на един адрес.

В с. Средня на ул. „Балканска“ 19 са регистрирани 13 души по постоянен адрес.  Къщите на адреса са на две семейства, повечето от които живеят в Турция.

В същото село на ул. „Попска“ са регистрирани 12 роднини по постоянен адрес, а настоящият им адрес е в Турция.

В с. Мараш на ул. „Кирил и Методий“ 17 са регистрирани по постоянен адрес 33 роднини в общо 5 пристройки. Настоящите им адреси са в Белгия и други европейски държави.

Най-много регистрации има в с. Черенча.  На ул. „Симеон Велики“ 3 са регистрирани по постоянен адрес 32 души. Настоящият адрес на всички обаче е в Турция и това ги поставя в забранителния списък за гласуване.

На ул. „Христо Ботев“  5 са регистрирани 20 роднини в една къща, повечето от които живеят в Турция.  На ул. „Китка“ 6 са регистрирани 19 души.  На ул. „Фисек“ 9 са регистрирани 26 души, повечето от които са в Турция и в Шумен.  През последната година на адреса са записани 6 души.  На ул. „Фисек“ 32 са регистрирани 17 роднини, повечето живеещи в Турция и в Шумен.

В Шумен на ул. „Цар Освободител“ 33 в един апартамент са регистрирани по постоянен адрес 18 лица. 17 от тях са се регистрирали през последната година. Всички те обаче имат настоящ адрес в Турция и не могат да гласуват на местните избори.

На ул. „Алеко Константинов“ 9  в един апартамент по постоянен адрес са регистрирани 22 лица. 21 от тях са се регистрирали през последната година, но всички попадат в забранителния списък, защото имат настоящ адрес в република Турция.

На ул. „В. Преслав“ 1 в един апартамент по постоянен адрес са регистрирани 16 души, които имат настоящ адрес в Турция.

На практика е трудно да се установи колко от хилядите променени регистрации носят със себе си реални нови избиратели. Катя Иванова твърди, че няма регистрирани „един автобус избиратели на един адрес“ и в този смисъл изборен туризъм няма.  От друга страна, обаче, местните избори се решават с разлика от 50, а по селата и от 5 гласа.  Да припомним, че през 2015 г. един общински съветник в Шумен беше избран с около 800 гласа /общо 37 250 избиратели гласуваха за съветници/.  В много села пък кметският пост се решаваше на балотаж и битката се водеше за всеки глас.  Затова и ефектът от адресните пререгистрации ще стане ясен на изборите…

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име