Ловците, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министъра на земеделието Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от четири месеца. Решението е взето от управителния съвет на ЛРД „Сокол“ – Шумен и беше оповестено по време на среща с представителите на дружините от Шуменско, съобщиха от СИДП.  На събирането стана ясно още, че ловът ще бъде открит официално на 10 август, като ръководителите бяха инструктирани за мерките за безопасност при боравене с оръжие и спазване на изискванията за биосигурност заради африканската чума по свинете.

По време на срещата ръководството на сдружението обясни на присъстващите, че трябва да се спазват всички изисквания по закона за оръжията и новите поправки от 7 май, като пистолетите трябва да се носят до мястото на лова в специален куфар, а пушките – със заключващ механизъм. От полицията вече правят проверки за спазване на новите изисквания и има глобени ловци в една от преславските дружини.

Председателят на УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен Стоян Стоянов напомни на ловците, че тепърва започва засушаването и мерките за противопожарна безопасност трябва да бъдат на едно от челните места. Той предупреди хората да не употребяват алкохол по време на излета, защото служители на полицията и КОС ще санкционират нарушителите.

Експерти от ОБДХ и Североизточното държавно предприятие напомниха на ловците как се взимат проби от отстреляни животни, какво се прави ако в гората бъде открито труп на диво прасе и как трябва да се дезинфекцират автомобилите, дрехите, обувки и т.н. след лов, за да не се допусне разпространението на вируса на АЧС.

В края на срещата стана ясно, че за всички желаещи членове на сдружението ще бъде организиран и курс за подборен лов, за да се засили индивидуалното ловуване и да се намалят популацията на дивата свиня и хищниците в района.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име