Министър Десислава Танева обявява новите мерки Снимка МЗХГ

Правителството засилва мерките около свинекомплексите в страната, за да се опита да спре разпространението на Африканската чума по свинете /АЧС/. Определя се 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекса в страната, в които няма АЧС – това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг днес след заседание на Централната епизоотична комисия.  Тя уточни, че в тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

В санитарните зони ще бъдат принудително умъртвени домашните прасета, които не се отглеждат при стандартните нива на сигурност. Мярката се въвежда, след като в събота домашно прасе от ромската махала във Видин се оказа с положителна проба за африканска чума, а засегнатите от заразата области вече станаха 9 – Видин, Русе, Добрич, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Варна, Бургас.

Земеделският министър съобщи, че епизоотичната комисия е решила кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция.  Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност.  У нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

Десислава Танева каза още, че от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, според която всички искания за площадки за загробване на животни да бъдат съгласувани в максимално кратък срок, за да няма забавяне. „Тази седмица всички задължени лица трябва да определят площадки и в свинекомплексите, и в населените места“, обяви министър Танева.

Целият ресурс на държавата е мобилизиран за справяне с АЧС, декларира вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет.  По думите му, проблемът с болестта не е проблем само на Министерство на земеделието и на Българската агенция по безопасност на храните. „Нито една мярка, каквато и да е, не е ефективна без разбиране от страна на обществото“, категоричен бе той. Той добави, че има проблеми със съдействието от страна на гражданите и кметовете на населени места.

Дончев заяви, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка.  „Съхраняването във фризера може само да замрази проблема“, предупреди вицепремиерът и изтъкна мнението на експертите, че единствената мярка е термичната обработка на месото.

До момента заради чумата по свинете в 4 области е обявено бедствено положение – Русе, Добрич, Плевен и Разград.  Само в Русенска област, където се намират трите засегнати свинеферми, трябва да бъдат унищожени около 90 хиляди животни. В България промишлено се отглеждат около 600 000 животни по данни на МЗХГ.

В община Шумен има пет промишлени свинеферми – в Хибридния център с 22 000 животни, в Царев брод и Радко Димитриево по 4000 животни, в Института по животновъдство – 600 животни и в Кабиюк – 318 животни.  В задните дворове в шуменските села пък се отглеждат 115 свине, но от тях от тях са регистрирани само 5.

В общината са били набелязани две места за загробване на животни, но те не са одобрени от Басейнова дирекция и РИОСВ, стана ясно на заседание на общинската епизоотична комисия днес. Институциите продължават да проучват други предложения.

До този момент обаче никой не говори за отварянето на екарисажа в Шумен, въпреки че самият вицепремиер Томислав Дончев днес изтъкна, че единствената действаща мярка срещу заразата е термичната обработка.  При епидемия световната организация за здраве на животните е посочила на първо място използването на инсинератори за  обезвреждането на трупове на болни прасета, след това – на екарисажите и едва на трето място е загробването.  И докато хората все повече се притесняват от екологична катастрофа заради заравянето в земята на хиляди животни, от земеделското министерство и БАБХ не казват и дума дали ще потърсят екарисажите за съдействие в борбата със заразата.

http://radian.bg/2019/07/26/zashto-vlastite-darzhat-pod-klyuch-nay-golemia-ekarisazh-v-balgaria-po-vreme-na-chuma/

Припомняме, че екарисажът в Шумен, който ОДБХ затвори, още преди месец спечели всички дела срещу областната дирекция и подаде документи, че е в готовност да започне работа. До този момент няма никакъв отговор.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име