Кметовете на населени места в община Шумен питат защо бяха оставени сами в най-тежкия момент от борбата срещу чумата

Селските кметове в Шуменско са бесни – оказаха се сами и без подкрепа в най-тежкия момент от борбата с африканската чума по свинете.  Когато по заповед на областната управа хората трябваше да изколят животните си буквално за 24 часа, кметовете бяха оставени сами да изпълняват разпореждането и да обясняват на гневните си съселяни защо трябва да ликвидират животните.  Това стана ясно на днешното заседание на общинската епизоотична комисия в Шумен, където всички селски кметове скочиха срещу институциите и попитаха: Защо никой не дойде и не застана пред хората, за да им обясни какво се случва? Защо в селата по време на клането на животните нямаше нито един ветеринар? Защо ни оставихте сами да се справяме с гнева и недоволството на хората?

По принцип на общински и областни епизоотични комисии присъстват десетки представители на различни институции, които набелязват всякакви мерки, но в селата нямаше никой, когато хората трябваше да си изколят животните, недоволстваха селските кметове. Те казват, че са били оставени сами в тежката ситуация и сега техните съселяни ги обвиняват. „Хората казват: „виждате ли какво правят кметове в Пазарджик, не разрешиха клането, вие защо не ни защитихте?“. И сега ние излизаме виновни, че сме изпълнили разпорежданията на епизоотичната комисия“, обяснява кметът на Царев брод Стефан Живков.

Кметът на Велино Димитър Димитров остро постави въпроса защо в селата не имало нито един ветеринар, за да обясни на хората какви са опасностите. „Докторе, навсякъде сте писали в заповедите си, че отговорник за мерките е кметът на населеното място. Само че болестта не е тръгнала нито от Велино, нито от Панайот Волов, нито от Белокопитово. Болестта дойде отвън. Къде бяхте вие, къде беше агенцията по безопасност на храните толкова година?“ –  с този въпрос Димитър Димитров се обърна към представителя на ОДБХ.  И допълни: „Сега заради вашите грехове, хората псуват нас!“. Кметът на Велино заяви, че в най-тежката ситуация в селото му не е дошъл нито един ветеринар или друг експерт. „Къде са в тази ситуация ветеринарните лекари, защо не са по селата? Аз съм специалист по електротехника, как да обясня за болестта? Къде са вашите хора, когато се изклаха животните?  Да ви кажа ли как възрастен човек, който се мъчи да си помогне с прехраната, коли едно прасенце на 14 килограма и плаче? Къде бяхте вие?“, остро попита Димитров.

Кметът на с. Велино Димитър Димитров

Въпросът с избиването на животните наистина е много сложен и много драматичен, но трябва да се излезе от тази ситуация, трябва да се изпълнят решенията, заяви д-р Недялков от ОДБХ .  Попитан и от други кметове защо ветеринарите не са по селата, той каза, че лекарите не са толкова много и не успяват да бъдат навсякъде. Трябва всички институции да помагат, подчерта представителят на ОДБХ.

След кмета на Велино, обаче, и други кметове поставиха въпроса за присъствието на ветеринарни лекари. „Ветеринарите ни оставиха да се оправяме сами в тази ситуация и сега хората обвиняват нас за изколването на животните, казват, че ние сме виновни, защото не сме скочили да ги защитим, както кметовете от Южна България“, посочиха селските кметове от Шуменско.  Зам. кметът на общината д-р Светлана Маркова, която ръководи общинската епизоотична комисия, пое ангажимент да отнесе проблема за подкрепа на селските кметове към областната епизоотична комисия.

Защо само в Шумен трябваше да изколим животните за 24 часа?

Защо само в Шуменска област трябваше да изколим животните за 24 часа, след като в другите региони хората имаха на разположение по няколко дни, а в Южна България дори им удължиха срока с цяла седмица – този въпрос също беше поставен от кметовете на населени места. „Само ние трябваше да изколим животните си за 24 часа, вижте останалите области, никой не коли за едно денонощие“, недоволстваха кметовете. Преди това и много стопани оспориха краткия срок и обвиниха областната управа в Шумен, че самолично е определила толкова малко време за умъртвяването на животните.

„Не е вярно, ние изпълнявахме разпореждане на централната епизоотична комисия“, отговори д-р Маркова. Тя обясни, че имало писмо, адресирано до областите в Северна България и в него била добавена и Шуменска област, „просто, за да се намекне“, както каза д-р Маркова. Собственици на животни обаче изрично провериха сайта на МЗХГ в деня, в който беше издадена шуменската заповед и на министерската страница НЕ беше намерена подобна заповед за 24-часово избиване на животните.  Поискахме и от община Шумен да видим писмото от министерството или централната епизоотична комисия, с което се разпорежда да се изколят животните за едно денонощие. Оказа се, че в общината разполагат само със заповедта на областната управа.  Следващата стъпка е да поискаме министерското разпореждане от областната администрация. Ако няма такава заповед отгоре, ще се окаже, че спешният 24-часов срок е бил даден от областната администрация в Шумен.

Заседанието на общинската комисия може да е последно, тъй като вече няма животни по селата

Според д-р Маркова, благодарение на тези драконовски мерки община Шумен засега е опазена от заразата. В региона няма открито огнище на африканска чума, а след избиването на домашните животни, потенциална опасност има само за индустриалните ферми и дивите свине.  Макар че кметовете основателно поставиха въпроса, задават от техните съселяни: Защо се избиват здрави домашни животни, при положение, че ги дели само една ограда с големите ферми?  С какво единственото прасе на някое семейство е по-опасно от животното в съседния свинекомплекс?

Кметовете на населени места поставиха остро въпроса и за неефективната организация по сметосъбиране и сметоизвозване в селата.  От миналата година в северните села в общината боклукът се събира през 2 седмици, в резултат на което контейнерите преливат, кучета и котки разнасят всевъзможни отпадъци, а над селата се носи смрад.  „Разпореждате контейнерите да бъдат затворени заради чумата, само че кофите са препълнени, капаците не могат да се затварят, кучетата разнасят боклуците из цялото село“, заяви кметът на с. Панайот Волов Димитър Ботев. И напомни на д-р Маркова, че неведнъж е поставял този проблем пред ръководството на общината. И останалите кметове го подкрепиха и настояват поне през лятото боклуците от селата да се извозват веднъж седмично. Поне в тази екстремна ситуация вземете някакви мерки, призоваха кметовете на шуменските села. „От една година информираме, че има проблем с извозването на отпадъците, но няма никаква реакция от общината! Това е пълно безхаберие!“, заяви гневно кметът на Царев брод Стефан Живков и обвини общинския отдел „Екология“, че нито веднъж не са отишли да видят как казаните на селото преливат, въпреки неговите докладни.  Д-р Маркова обеща, че ще запознае колегите си с искането на селските кметове.

Днешното заседание на общинската епизоотична комисия може да е едно от последните по темата АЧС, тъй като по селата вече няма прасета и следващи събирания стават безсмислени, констатираха кметовете на населени места.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име