Така изглеждат контейнерите в с. Царев брод при двуседмичния режим на извозване, въведен от община Шумен

В разрастващата се зараза от африканска чума по свинете, част от шуменските села за затънали в боклуци и смрад.  Причината – битовите отпадъци се извозват само два пъти в месеца, в резултат на което контейнерите за смет са препълнени, бездомните животни разнасят боклуците, а над къщите се носи непоносима миризма на гниещи отпадъци.  Проблемът беше поставен остро от кметовете на шуменските села на днешното заседание на общинската епизоотична комисия.

Проблемът в шуменските села започна преди година, когато общината промени схемата за събиране и извозване на битовите отпадъци.  Село Царев брод, едно от най-големите населени места в района, е сред най-засегнатите от новата организация.  До миналото лято всяка къща в селото е имала собствен казан за отпадъци. Общината обаче ги премахна и ги смени с големи контейнери тип „бобър“, като на 10 къщи е оставен по един контейнер. Освен че кофите за смет са крайно недостатъчни, те се изхвърлят само веднъж на две седмици. В резултат в летните горещини селото е потънало в боклуци, миризми и опасности от зараза, установи наша проверка.

„Това решение на общината – да се изхвърля сметта само два пъти в месеца, е абсолютно безотговорно!“, казва кметът на Царев брод Стефан Живков, когото местните хора държат отговорен за вонящите кофи.  В четвъртък, преди изхвърлянето на казаните, картината е плачевна – контейнерите миришат заради ферментиращите от две седмици отпадъци, над тях летят рояци от мухи, а кучета и котки разкъсват струпаните наоколо найлонови торби и разнасят боклуците из селото.

В очакване на сметоизвозващата фирма – кучетата са разкъсали торбите и разнасят боклуци из селото

Така е в цялото село, навсякъде мирише на кисело, направо смърди, оплаква се Кръстан Христов. Човекът е категоричен, че старата организация на сметоизвозване е била много по-добра. Когато всяко семейство си имаше собствена кофа, нямаше проблеми с отпадъците, казва Кръстев и настоява, че в селото трябва да се монтират допълнителни контейнери и да се изхвърлят всяка седмица.  „Ето, сега ще минат и ще ги изхвърлят, ама до обяд контейнера ще е пълен. И ако някой е чистил риба или пиле и изхвърли отпадъците днес, познайте как ще мирише след две седмици“, ядосва се човекът.

Боклукът трябва да се извозва редовно, иначе ще пламнат зарази, предупреждава и Василка Георгиева, която отскоро е жител на селото. Тя също подчертава, че при новата организация на сметоизвозване нещата са станали по-зле.  Казаните в селата трябва да са повече и по-големи, защото тук хората имат и градини, и животни, и трябва да има къде да изхвърлят отпадъците, обяснява Георгиева.  През лятото проблемът става още по-голям, защото си идват децата и внуците от чужбина, жителите на селото се увеличават и контейнерите за смет се напълват буквално за часове.  Трябва да има повече казани в селото, категорична е жената. Тя също настоява боклукът да се прибира всяка седмица. „Как може в тези високи температури боклукът да се оставя по две седмици, скоро ще плъзнат зарази“, предупреждава Василка Георгиева

Кметът на селото казва, че вече е подавал три докладни до община Шумен, с които информира за проблемите и иска да се увеличат съдовете за смет в селото, както и да се извозват всяка седмица контейнерите.  „Още миналата есен, два-три месеца след въвеждането на новата организация, като се видя, че има проблеми, поставих въпроса пред общинското ръководство. Никакъв отговор! Преди месец отново писах докладна, исках повече контейнери – беше ми отговорено, че съгласно някакво ръководство на МОСВ съдовете за смет в Царев брод били двойно повече от необходимото. Представяте ли си!“, възмущава се Стефан Живков. И допълва: Някой в общината си седи на бюрото и казва, че това е правилно! Никой от общинските чиновници не е дошъл да погледне какво става в селото, въпреки докладните ми. А проблемът не засяга само Царев брод, така е и в другите села в северната част на общината.

Стефан Живков обяснява, че вече е писал три докладни до общината, но според чиновниците от отдел „Екология“ всичко било изрядно и според процедурите

Стефан Живков припомня, че преди две години, когато кметският екип замислял новата организация на сметоизвозване, обещавали, че боклукът ще се извозва всяка седмица. После обаче обществената поръчка беше направена за период от две седмици. „Експертите на общината преценили, че това ще е достатъчно. И макар че вече цяла година има проблеми, никой не идва да провери на място“, казва кметът на Царев брод. Иначе той няма никакви претенции към фирмата – изпълнител, която си изпълнявала стриктно графика.

Днес и други кметове поставиха остро въпроса за проблемите със сметосъбирането по селата.  Как да изпълняваме мерките против африканската чума, като казаните преливат, капаците им не се затварят, а кучетата разнасят боклуците, попита и кметът на с. Панайот Волов Димитър Ботев. И обвини общинските служители от отдел „Екология“, че не са си свършили работата.

Поредният контейнер в очакване на почистващата фирма. Обиколихме селото и навсякъде картината беше същата. Снимки Радиан.бг

Сега кметовете се надяват, че общината ще вземе мерки ако не заради сигналите им, то поне заради заразата по свинете, заради която в селата трябва да се спазва добра хигиена, всички контейнери трябва да са затворени и да не се разпиляват битови отпадъци.

А хората от Царев брод се готвят в понеделник да почват да събират протестна подписка до общината, след като цяла година никой не обърна внимание на този сериозен проблем.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име