Българската агенция по безопасност на храните установи първи случай на Африканска чума при свинете в Шуменска област при намерена умряла дива свиня на територията на община Върбица, съобщи на сайта си БАБХ.  Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София на 8 август.

Вчера, освен за Шумен, са потвърдени още два нови случая на заразата – в землището на с. Змеица, община Доспат в Смолянска област, където са намерени умрели две диви свине и при намерена умряла дива свиня в землището на с. Ново Градище, община Стражица. Това са първите положителни проби на диви свине за Шумен и Смолян, посочват от БАБХ.

Агенецията апелира обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична ситуация и да изпълнява мерките за превенция и биосигурност.

Припомняме, че вчера на заседание на областната епизоотична комисия беше обявено, че през последната седмица от ОБДХ са направили 66 проби на прасета от промишлени свинекомплекси, 171 кръвни проби и проби от 4 диви свине, като всички резултати са били отрицателни.

На комисията беше докладвано, че в региона са изклани всички 1163 домашни прасета, отглеждани в домашни дворове в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинекомплекси.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име