Снимка Страхил Стефанов

От началото на годината служителите на областната служба за пожарна и аварийна безопасност в Шумен са работили по 838 произшествия, от които 119 пожара с материални загуби и 417 пожари в сухи треви и отпадъци. Извършени са 221 аварийно-спасителни дейности, оказана е помощ при 30 пътни произшествия, 27 пъти е оказана помощ с личен състав и техника на съседни региони.

От началото 1 юли до момента са възникнали 154 произшествия, като пожарите с материални загуби са 21, а тези в сухи треви и отпадъци 51.  Противопожарната обстановка до момента е относително спокойна, коментират от ОДМВР – Шумен.

Само днес пожарникарите вече са работили по 4 произшествия – два пожара в сухи треви в с. Близнаци и с. Климент, един пожар в трафопост в квартал Дивдядово и едно спасяване на заклещено коте в телена мрежа в Шумен.

Заради прогнозата за горещо и сухо време рискът от възникване и бързо разпространение на пожари рязко се повишава, напомнят от службата и предупреждават, че паленето на огън в полските и горски масиви е недопустимо, както и изхвърлянето на незагасени цигари от превозни средства и от преминаващи или извършващи дейност в полските и горски масиви хора.

При забелязване на дим в полски или горски територии веднага трябва да се съобщава на тел. 112, като максимално точно се посочи мястото, както и характерни за терена обекти, призовават от ОДМВР.

В сезона за приготвяне на зимнина с открит огън трябва да се подбира много добре времето и мястото за палене на огън, предупреждават пожарникарите и напомнят огнището да бъде на достатъчно голямо разстояние от постройки, да има подръчни съдове с вода за гасене и след приключване на работа огънят да бъде надлежно изгасен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име