Бойко Борисов се среща с археолозите, работещи на новия участък на магистрала "Хемус". Снимка МС

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли Белокопитово и Буховци.

„Колко ни е красива държавата ни и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно“, заяви премиерът при огледа на извършваните дейности, цитиран от пресцентъра на МС.  По време на инспекцията Борисов беше с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Участъкът между пътните възли Буховци и Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ е 16,32 км и трябва да бъде готов през 2021 г.  Първата копка беше направена точно преди година – на 16 август 2018-та.

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН.  Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите, единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено. „Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.

Общата дължина на магистрала „Хемус“ е около 420 километра.  В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.  Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г., съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име