Николай Нанков оглежда в Шумен терените за бъдещата пречиствателна станция. Оттогава измина година. Снимка архив Радиан.бг

Цената на водата в Шумен ще бъде намалена с 10 стотинки – това обеща отново заместник -министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който днес посети строителството на новия участък на автомагистрала Хемус край с. Градище.  През март Нанков пак обеща поевтиняване на водата в Шумен и връщане на старата цена от 3,30 лв. за кубик.  В момента шуменци плащат най-скъпата вода в България – 3,40 лв., въпреки че по статут язовир Тича, който захранва града, е за поливни, а не за питейни цели.

Следващата седмица в министерството на регионалното развитие ще има среща с ръководството на ВиК – Шумен, на която ще бъде поставен и въпроса за цената на водата и нейното редуциране с прословутите 10 стотинка, каза днес Нанков пред журналисти.  Той обаче подчерта, че водното дружество е в тежко финансово състояние.  Себестойността на ВиК – Шумен за доставка на питейна вода на месечна база е 1,2 милиона лева, а приходите, които се реализират от таксата, са около 400 000 лв., т.е. всеки месец има дефицит от 800 000 лв., заяви Николай Нанков.

Зам. министърът напомни, че предстои да се реализира и изключително важният за шуменци европейски проект за пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод от язовир Тича.  При него от 8 милиона лева, за които се водят преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и Фонда на фондовете, съобщи Нанков и коментира, че през следващите месеци на ВиК – Шумен предстои изключително важна работа.

Попитан дали водата ще поскъпне отново след изграждането на пречиствателната станция, Николай Нанков заяви, че според анализите цената на водата трябва да се запази на сегашното ниво поне 2 – 2,5 години, ако не се променят цените на електроенергията.

 

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Коя вода ще намаляват като цена? Поливната? Която ни отрови бъбреците?

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име