Жителите на шуменския квартал „Тракия“ излизат на протест срещу решението на общинския съвет да построи в района блок с 50 жилища за социално слаби граждани. Местните хора не искат ново строителство, а настояват общината да изгради детски площадки и повече зелени площи.

„Ние в квартал Тракия и без това сме забравени от Бога, изсякоха дърветата, обградени сме от бетон, и сега, вместо да благоустроят малко района, от общината ще изливат още бетон и ще вдигат нови строежи“, изразява недоволството на хората говорителят на протестиращите Таня Христова и допълва: „В квартала не е направено нищо за децата, единствено до училището изградиха една площадка и приключиха. Възрастните хора нямат една пейка, където да седнат. Обаче никой не мисли за облагородяване на района, а ще дават милиони за ново строителство“.

Жителите на квартала настояват за озеленяване, а не за изливане на нов бетон. Шумен беше на пето място в страната по замърсяване на въздуха през зимата, сутрин над квартал Тракия се носи дебела пелена смог, казват живеещите в района. Затова те настояват да се засаждат дървета и да се изгражда зелена система, а не да се застрояват последните свободни площи в квартала.

Хората недоволстват и срещу заселването на голяма група социално слаби, които по техните опасения, могат да разрушат спокойствието в квартала. „Миналата седмица имаше една такава сватба в заведение в квартала, почнаха да се бият и да се колят, 4 полицейски патрула едва овладяха обстановката. Представете си какво ще стане с квартала, ако се заселят тук стотици хора с подобен манталитет“, протестират жителите на квартала и са категорични: Няма да стане!

Има достатъчно други свободни общински терени в Шумен, общината да си избере друг район за жилищен блок на социално слаби, призовават жителите на квартал Тракия. Те са събрали и протестна подписка с над 500 подписа срещу намеренията на общината. Подписката е изпратена до кмета на Шумен и до общинския съвет, но до този момент никой не се е съобразил с позицията на гражданите, каза Таня Христова.

Протестът е насрочен за 19 ч. в понеделник, 19 август, на паркинга до магазин „Трънчев“ на ул. „Тракия“ 9.  Жителите на квартала призовават всички граждани да ги подкрепят в борбата им срещу презастрояването на района.  Протестиращите официално канят и кмета на Шумен Любомир Христов да присъства на инициативата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име