Снимка архив радиан.бг

В Шуменска област заради Африканската чума по свинете бяха изклани 1686 прасета, които бяха отглеждани в т. н. „заден двор“. Стопаните, 917 на брой от 82 населени места в областта, които доброволно унищожиха домашните си прасета и доброволно подписаха декларация, че в следващите 12 месеца няма да отглеждат свине ще получат по 300 лв от държавния бюджет за дезинфекция на дворовете си. Това съобщи на епизоотична комисия областният управител Стефан Желев.

С най-много „задни дворове“ е била община Шумен – 238, в които са умъртвени 460 прасета. Сред първенците са и общините Велики Преслав с ликвидирани 352 прасета в 188 дворове, Смядово с унищожени 324 прасета в 194 имота, както и Каспичан с 237 изклани свине в 134 кочини.

На заседанието на областната комисия бе отчетено, че в Шуменско няма нови случаи на АЧС. Имало изпратени 8 проби от убити диви свине и 5 проби от свиневъдни ферми, като резултатите от тях още не са известни.

Стана ясно, че промените в нормативните документи, които се отнасят за отглеждането на свине в малки стопанства предвиждат най-много до 3 прасета на стопанство и то единствено за угояване. Няма да могат да се гледат майки и нерези. Също животните от тези лични стопанства няма да могат да се местят на друго място. Единствено при тези условия дадено стопанство ще бъде регистрирано.

Комисията взе решение до 8 октомври т. г. да бъде удължена забраната за добив на дървесина в местността „Елешница“ в община Върбица, където беше намерено умряло от АЧС диво прасе.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 3 септември 2019 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име