На прага на новата учебна година, когато пак се заговори за криза за учители в цялата страна, в Шуменска област има незаети места за педагози и специалисти в общо 39 учебни заведения и детски градини.  От Регионалното управление на образованието /РУО/ по традиция мълчат и не дават никакви пресконференции, дори по такива важни теми като старта на новата учебна година или катастрофалните резултати на учениците на националното външно оценяване. Или пък работещите директори – пенсионери, които според изявленията на образователния министър трябваше да бъдат освободени от постовете си още преди година.

Каква е готовността на учебните заведения в Шуменска област за първия учебен ден, остава в пълна тайна за обществеността. Но поне от сайта на РУО могат да се видят обявените незаетите учителски позиции, за които иначе министър Красимир Вълчев дава специални пресконференции и изразява безпокойството си от сериозния проблем със застаряването и липсата на учители в цялата страна.

Общо 39 училища и детски градини в Шуменска област са обявили свободни места към 10 септември. Търсят се учители и специалисти в Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Хитрино, Върбица, Венец, Янково, Живково, Пет могили, Мадара, Стоян Михайловски, Градище, Лятно, Златар, Друмево и Драгоево.

Най-много са незаетите места за учители по английски език. Търсят се още учители по български език и литература, по информационни технологии, по изобразително изкуство, по история, география, музика, както и начални учители. Има и много свободни бройки за образователни медиатори.

По пет свободни бройки има в средното училище в Никола Козлево и в основното училище във Велики Преслав. Три свободни места /на половин щат/ има в шуменското СУ „Трайко Симеонов“ и в училищата във Върбица, Венец и Хитрино.  Всички незаети позиции могат да се видят на сайта на РУО.

Вчера просветният министър Красимир Вълчев обяви, че всяка година в страната се пенсионират между 4000 и 4500 учители, а новопостъпващите млади преподаватели заемат едва две трети от свободните места.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име