Заместник-кметовете Найден Косев и Боян Тодоров на брифинг в община Шумен

Въпреки че броят на училищата в Шумен се запазва, всяка година първокласниците намаляват и това вече е почти необратима тенденция.  Това стана ясно от данните на прага на новата учебна година, представени пред журналисти от зам. кмета по образование Найден Косев.

Тази година в общината ще има общо 714 първокласници, с 35 по-малко от миналата година. Това са близо две паралелки, посочи Найден Косев.  В сравнение с 2016 г. пък първокласниците намаляват със 105 деца.  През 2012 г. в община Шумен са родени общо 1001 деца, които тази есен би трябвало да тръгнат на училище.  Една трета от тях обаче вече не са тук, защото семействата им са заминали за чужбина или за други градове. Обходени са всички деца за първи клас и нито едно не е останало незаписано, но в момента те са 714, каза зам. кметът по образование.

В община Шумен на 16 септември ще отворят врати 18 общообразователни и едно професионално училище, както и 4 центъра за личностна развитие. Броят на учебните заведения е същият като миналата година.  Учениците са общо 8360, разпределени в 363 паралелки.

Запазва се и броят на училищата в селата, в които са сформирани 16 маломерни паралелки.  Общо 349 деца ще пътуват до четирите средищни училища в общината, за всички тях са осигурени автобуси.

Всички учебни заведения имат системи за видеонаблюдение, както и жива охрана.

Тази година училищата в община Шумен разполагат с бюджет от около 32 милиона лева, а общината ги дофинансира с още 2,9 милиона лева, каза Найден Косев.  Той обобщи, че всички учебни заведения са готови за новата учебна година.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име