Площадката за опасни отпадъци в Шумен

В Шумен вече работи площадка за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, където гражданите могат да предават опаковки от бои, лакове, киселини, лекарства, почистващи препарати, моторни масла, живачни термометри, стари акумулатори, батерии и др.

Обектът е изграден по пилотен проект в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на обща стойност 1,845 милиона лева, съобщи заместник-кметът по строителство Боян Тодоров.  Финансирането включва 972 000 лв . за строителство на площадката, 464 000 лв. за нейното оборудване и 409 640 лв. за мобилни пунктове, които ще обслужват останалите общини от региона.

Мобилните пунктове

Пилотният проект продължава до 7 декември и дотогава опасните отпадъци ще бъдат извозвани от площадката за сметка на българо-швейцарската програма. След този срок дейностите ще бъдат за сметка на общинския бюджет и ще се плащат от таксата за битови отпадъци.  Затова от общината призовават гражданите да изчистят домовете и мазите си от старите опасни отпадъци и да ги предадат до декември, в рамките на действащия проект.

В момента се прави план-сметка колко ще струва издръжката на площадката и в зависимост от разчетите ще стане ясно дали ще се наложи да бъде повишена такса смет, каза главният експерт по екология в общината Живка Атанасова.  От думите й се разбра, че вероятно през следващите години ще се върви към увеличаване на таксата, но зам. кметът Боян Тодоров побърза да изтъкне, че „в момента този проблем не стои“.

Площадката за опасни отпадъци се намира на бул. „Симеон Велики“ на изхода на Шумен в посока към Варна.  Центърът ще се стопанисва от общинско предприятие „Чистота“ и в него ще работи екип от четирима души, както и трима шофьори.

Работното време на площадката е:

Понеделник: 8:30 – 13 ч. и 13:30 – 17 ч.

От вторник до петък: 8:30 – 13 ч. и 13:30 – 18 ч.

Събота: 9 – 13 ч.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име