Днес официално стартира предизборната кампания за местния вот на 27 октомври.  Общо 66 партии и коалиции са се регистрирали за участие в изборите, на които ще бъдат избрани общински съветници и кметове във всичките 265 общини в страната.

Броят на кандидатите за кметове на кметства, райони и общини, както и за общински съветници е 36 288, с около 12 000 души по-малко в сравнение с предходните избори през 2015 г., показват данните на ЦИК.

Броят на избирателите е 6 227 901 души.  Те са със 136 000 по-малко спрямо 2015 г., когато право на глас имаха около 6 363 000 българи.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 27 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 3 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

И този път бюлетините за гласуване ще съдържат квадратчето „Не подкрепям никого“. За да има пренареждане на листа, са необходими 7% от действителните гласове, подадени за една кандидатска бюлетина.

За да може един гражданин да гласува на 27 октомври, той трябва да е живял (т.е. да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. На 12 октомври изтича срокът, в който гласоподавател може да поиска да гласува по настоящ адрес, а хора с увреждания да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Жребият на ЦИК определи номерата на бюлетините на някои от партиите и коалициите: ГЕРБ получи номер 43, БСП за България – 56, Демократична България – 66, ВМРО – 34, ДПС – 55, НФСБ – 8, Атака – 4, ВОЛЯ – 51.

Очаква се битката за общинските центрове да бъде тежка, прогнозират социолози и политолози, според които дори в столицата кметът ще бъде избран на балотаж, а съставът на общинския съвет ще бъде шарен.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призова за етична предизборна кампания и припомни основните правила – при отразяването на кампанията в медиите трябва да се посочи кое е платено съдържание и кое е безвъзмездно, трябва да бъде посочено и че купуването и продаването на гласове е престъпление.  Забранено е използването на националните химн, герб и знаме, както и на религиозни символи и знаци на чужди държави или общини в материали на български кандидати или партии.

Забранена е предизборната агитация в държавния и общинския транспорт, както и във всички държавни и общински учреждения, институции, предприятия и в търговските дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Остава и забраната да се унищожават предизборни материали на участници в местния вот; а агитационни плакати могат да се лепят само на определени от общините места.

Посланията в предизборната кампания могат да се водят само и единствено на български език, гласи Изборният кодекс. Всяко нарушение на това изискване ще бъде санкционирано с глоба от 2000 до 5000 лв. за всяко отделно провинение.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име