Вестник от 1974 г. възторжено съобщава за първата копка на магистралата

Село Яна, Софийски окръг. 4 октомври 1974 г.  Ден първи в изграждането на автомагистрални пътища у нас! – така възторжено започва репортаж за първата копка на магистрала Хемус, направена преди 45 години от тогавашния държавен ръководител Тодор Живков.

Днес, 45 години по-късно, 430-километровата магистрала е доникъде, но поне има раздвижване, след като години наред строителството й беше замразено.  След като премиерът Бойко Борисов обяви Хемус за приоритет в началото на тази година, правителството отпусна 1,35 милиарда лева за строеж на нови 134 км от магистралата от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново.  Работи се и по разширен идеен проект за над 46 км от АМ „Хемус“ след връзката с пътя Русе – Велико Търново.

Според предварителните прогнози на управляващите, магистралата трябва да бъде завършена изцяло до 2024 г., тъкмо навреме за 50-тия й рожден ден.

Актуалното състояние на магистралата

Днешният празник на магистрала се отбелязва с голяма доза хумор в социалните мрежи. „Да не забравяме, че бързата работа е срам за майстора“, майтапят се шофьорите, след като си честитят 45-години от началото на великия строеж. „Според Стивън Хокинг, до 100 години хората трябва да напуснат земята, което е малко тъпо, понеже по това време тъкмо ще сме построили магистрала Хемус“, обобщава човек с чувство за хумор.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име