Президентът награждава Бисерка Йовчева като създател и вдъхновител на млади таланти

Президентът Румен Радев връчи днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 отличията от президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2019 г. на млади български учени. Лауреатите в областта на компютърните науки тази година са в четири категории.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

Като старт на нова категория „Вдъхновител и създател на таланти“ за първа година с грамота беше отличен преподавател, вдъхновител и създател на над 1 900 състезателя. Държавният глава награди д-р Бисерка Йовчева, главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет, доктор по методика на преподаването по информатика. Бисерка Йовчева също така е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В Школа „А & Б“ в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна, а нейните ученици са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. Младите програмисти, обучени в нея са донесли на страната ни 15 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медали от международни състезания. Д-р Йовчева, заедно с проф. Красимир Манев и Елена Маринова от „Мусала Софт“ е инициатор на EJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика.

Ето какво написа Бисерка Йовчева в профила си във фейсбук малко след награждаването:

„Днес Президентът на Република България Румен Радев ми връчи грамота „Джон Атанасов“ в категория ученици и техните преподаватели за цялостният ми принос като вдъхновител на млади таланти в областта на информатиката!

От вълнение не мога да подбера думите …

Благодарна съм за изключителното признание!

Благодаря на моите прекрасни ученици за възможността да съм тук в този момент!

Благодарна съм на колегите си от Школа А&Б за всеотдайната им работа!

Благодаря на Ректорът на Шуменския университет и Декана на ФМИ за подкрепата и уважението!!!

Благодаря на семейството ми, което е винаги зад мен!

И както всички наградени благодарят на ръководителите си: Благодаря на проф. Krassimir Manev за ръководството и приятелството!“

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име