Д-р Валентин Петров

Д-р Валентин Петров е един от най-изявените кардиолози в Шумен.  От 17 години е член на Европейското обществото на кардиолозите /ESC/.

Освен изключителен лекар, д-р Петров е и успешен мениджър – той е създател на популярния медицински център „Елит“, а до 2016 г. в продължение на 9 години беше управител на ДКЦ 1 в Шумен и под негово ръководство поликлиниката беше основно обновена и снабдена с нова апаратура.  

Д-р Петров има 35 години лекарски стаж, защитил е две специализации – вътрешни болести и кардиология, а освен медицина, е завършил и мениджмънт в здравеопазването.

Започнал е кариерата си в бившата Окръжна болница в Шумен, във второ вътрешно кардиологично отделение, след което е продължил в бившата Работническа болница, където става завеждащ на отделение. След закриването на болницата, създава медицински център „Елит“, който става една от най-големите лекарски практики в региона. Прекъсва частната си практика, след като става управител на ДКЦ 1 в Шумен, което ръководи в продължение на 9 години до 2016 г.  При неговото управление бяха извършени структурни промени, при които сградата на поликлиниката беше основно обновена и бяха подобрени условията за работа и лечение. В здравното заведение беше осигурен нов рентгенов апарат, конструира се рентгенов сектор, направиха се нови помещения за лаборатория, която се оборудва с нова апаратура. Поликлиниката беше газифицирана, беше подменена дограмата на цялата сграда.  От 2016 г. д-р Петров отново възстанови частната си кардиологична практика и насочва усилията си към това да бъде максимално полезен на хората със сърдечни заболявания.    

Сега д-р Валентин Петров е кандидат за общински съветник от гражданската квота в листата на коалиция „БСП за България“.  През 2017 г. той беше кандидат за народен представител от левицата.

-Д-р Петров, вие сте кардиолог с огромен опит, но сте и успешен мениджър, така че познавате проблемите на здравеопазването в Шумен от двете страни – и на медиците, и на работодателите и финансистите. Знаете кое е възможно и кое не може да се постигне. Кое според вас е първото, което трябва да се направи в шуменското здравеопазване и то веднага?

-Първият и основен проблем са кадрите! Без тях здравеопазването просто ще се срине и ние виждаме първите лоши последствия от липсата на специалисти и медицински сестри. А това е само началото, ако не вземем спешни мерки.

Шумен, както и други областни градове, има огромен проблем с кадрите. Броят на лекарите е под изискуемите норми, а в някои специалности те са кошмарно малко. Затова първото нещо, което трябва да бъде направено в здравеопазването, е да се подготвят и да се търсят кадри. Не говорим само за лекари, а за цялостен подбор – лекари, сестри, акушерки, санитари, защото във всяка една от тези професии дефицитът е огромен.

-Вие сте човек, който може да предложи решение. Вече сте го правил като управител на ДКЦ, когато поехте финансирането на специализациите на 4 млади лекари. Това ли е пътят за създаване на собствени кадри?

-Съжалявам, че трябва да го кажа, но според мен проблемът с  кадрите в по-малките градове почти няма решение, духът от бутилката е изтърван. Надеждни кадри в здравеопазването се създават изключително трудно, един лекар първо трябва за завърши медицина, после да специализира 4 – 5 години, след това да поработи, за да придобие опит.  Т. е. на един млад човек са му необходими поне 15 години, за да достигне някакво добро ниво в медицината.  И не можем да ги упрекваме, че търсят по-добра реализация в чужбина, като виждате какво им предлагаме ние.  Но не можем да се откажем и да не правим нищо.

Едното решение е плащането на специализацията на млади лекари срещу ангажимент от тяхна страна да работят в здравното заведение, което ги финансира.  Това трябва да бъде ангажимент на самите здравни заведения, а общината може да ги подпомага финансово, като например ги освобождава от дивидент.  Общината може също да осигурява жилища на медиците, да им плаща транспорта.

Другото, което трябва да се направи, е да провери кой от Шумен отива да учи медицина и още от първия ден с тези младежи да се сключва договор. Общината може да поеме частично издръжката на един студент по медицина чрез общинска стипендия, като той след това се задължава да се върне да работи тук.  Така ще имаме яснота какви кадри чакаме след 6 години, особено ако можем да ги насочваме да започват работа в най-дефицитните специалности.

-Малките общински болници едва се крепят и сякаш са оставени на доизживяване. Какво ще се случи с тях?

-Мисля, че затварянето на тези болници в досегашния им вид е неминуем процес, защото хората продължават да напускат малките населени места. Смятам, че съдбата на болниците в Нови пазар и Велики Преслав е почти предрешена, колкото и жестоко да звучи това. За да се запазят тези лечебни заведения, те трябва да променят своя профил. Разбира се, в тези градове задължително трябва да има центрове за спешна и неотложна помощ, но всички останали заболявания ще трябва да бъдат лекувани в големия град.

-Все повече шуменци обаче търсят лекарска помощ, особено специализирана, в по-големи градове. Което означава, че не намират тук достатъчно качеството здравеопазване. Нито пък достатъчно модерна апаратура за диагностика и лечение.

-Това е вярно, за наше съжаление. Но по-доброто здравеопазване не се прави с драстични мерки, това става бавно и постепенно. А проблемът с медицинската апаратура е, че тя е много скъпа, а шуменските здравни заведения не могат да си позволят да дадат толкова пари.  Така че апаратурата е на някакво средно ниво, но мисля, че тя е работеща за град като нашия.

-Като дългогодишен лекар с хиляди пациенти имате сериозно наблюдение върху здравния статус на шуменеца и как той се променя с годините. Кои са в момента най-сериозните здравословни проблеми на хората в Шумен?

-Проблемът е, че хората в района застаряват и всички болести, които са характерни за възрастните, се изявяват с пълна сила.  Увеличават се болестите на сърдечно-съдовата система, болестите на нервната система и то инвалидизиращи, тежки заболявания. Инсулти, инфаркти, артериална хипертония растат с главоломна бързина. По принцип, в България се правят много неща в кардиологията и неврологията, примерно борбата с инсулта е доста успешна, кардиологията също има сериозни успехи. В Шумен вече имаме специализирана болница, която извършва добро лечение и диагностика на исхемичните проблеми.  Но остават проблемите с другите специалности.

– Какво може да направи общината, за да ограничи сериозните последици от все по-застаряващо и по-болно население?

-В Шумен няма правено проучване – поне аз не знам, за заболеваемостта в района, за лечението, за достъпността до медицинска помощ. Според мен, трябва да бъде организирано такова проучване, защото то е първата стъпка към определяне на проблемите.  Така ще имаме представа за моментното състояние на шуменеца и ще знаем къде да насочим усилия. Подобно мащабно проучване трябва да се направи под ръководството на професионален екип и е много трудно, но дава добра картина за това, което се случва в града. Дава яснота какви ресурси са необходими за лечение и профилактика и къде да бъдат разпределени те.

Пресцентър коалиция БСП за България 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име