Къщата на Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек е сред санкционираните проекти

Три фирми от Шуменска и Търговищка област ще трябва да връщат над 1 милион лева за къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.  Това показва проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европейски пари.

От проверените досега 288 проекта в цялата страна, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., към момента са обработени резултатите за 276 от тях, съобщиха от ДФЗ.  За различни нарушения са открити 253 производства за общо 46,4 милиона лева.  От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 милиона лева.  Сред тях са къщите за гости на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и на певеца Милко Калайджиев.

Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.  Проектите, на които не е наложена санкция, към момента са само 23.

Пълна стопроцентова санкция е наложена на две фирми в област Шумен и на една в Търговище, показва списъкът на проверените проекти, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“.

Санкционирани са: „Агро инвест 12“ ЕООД с проект за къща за гости в смядовското село Черни връх на стойност 388 869 лв.,  ЕТ „Биозем – Лора Стоянова“ с проект за реконструкция на почивната база „Ловец“ в община Велики Преслав и „М1313 – Петя Средкова“ с проект за 9 къщи за гости в с. Малка Черковна, община Антоново на стойност 385 871 лв.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от фонд „Земеделие“, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, информират от ДФЗ. По-конкретно установените нарушения са за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

От ДФ „Земеделие“ подчертават, че проверките още са в етап по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане. Документът се издава въз основа на чл.26, ал.1 във връзка с чл. 34, ал. 3 от АПК, съгласно които разпоредби Административният орган е задължен да осигури на страните възможност да изразят становище по събраните доказателства, както и по предявените вземания, като за целта отправят писмени искания и възражения.  След разглеждане на постъпилите документи от страна на бенефициентите, ДФ „Земеделие“ ще изрази своето окончателно решение чрез издаването на нарочен акт.

Припомняме, че по разпореждане на земеделския министър през юни бяха проверени всички проекти за къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл.  Общата субсидия за проверените 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име