Регионалното депо за отпадъци в Дивдядово, където според инвестицията ще бъде изграден завод за преработка на боклука

Размерът на такса смет няма да бъде променян в шуменските общини поне през следващата година.  Това стана ясно от изявленията на кметовете по време на днешното заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, на което беше обсъдена цената за депониране на боклука.

От следващата година всички общини, които депонират отпадъците си на сметището в шуменския квартал Дивдядово, ще плащат по 25,58 лв. на тон, с 61 стотинки повече от тази година. Поскъпването обаче е незначително и няма да доведе до повишение на такса смет, поне през следващата година, увериха кметовете на Смядово Иванка Петрова и на Шумен Любомир Христов.

Кметовете одобриха и предложението за събиране на абонаментна такса за центъра за опасни битови отпадъци в квартал Тракия.  До декември той се финансира със средства по пилотен проект по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, но след това общините от региона ще си поделят за издръжката му за 2020 г., която е в размер на 271 000 лв. Община Шумен ще поеме 50 % от разходите, а останалата сума ще се раздели между другите общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име