Снимки, публикувани във Фейсбук, показват хиляди разхвърляни животински кости по поречието на Камчия

Хиляди разхвърляни животински кости в поречието на Камчия до Велики Преслав и разливи на фекални води, кръв и черва в реката – за това сигнализират жители на старата столица. Общинският съветник от Шумен Добромир Драев, който също е бил информиран за случая, публикува снимки във фейсбук на зловещия пейзаж. Драев веднага е изпратил и официални сигнали до РИОСВ и до областната дирекция по безопасност на храните.

„Изпратени са сигнали до ОДБХ – Шумен и РИОСВ – Шумен за намерените кости и разливи на фекални води, кръв, черва и др. в река Камчия. Изпратен е и снимков материал. Очаквам двете държавни структури да си изпълнят задълженията по закон и да бъдат безкомпромисни към нарушителите“, съобщи Драев и допълни, че екоинспекцията е реагирала мигновено и веднага е изпратила екип на място, който в момента проверява за изхвърлените отпадъци в реката. Другата държавна структура – ОДБХ, пък трябва да провери за разхвърляните по деретата животински кости, но до момента от тази институция няма никакъв отговор и не се знае дали прави проверка, заяви Добромир Драев.

В района на реката има поне един-два декара с разпилени по земята кости, възмущават се местните. Наблизо се намира кланица за животни, но засега институциите не са съобщили кой е нарушителят, макар че подобни сигнали да подавани още от 2018 г.

Преди няколко дни сигнал за изхвърлените животински отпадъци е бил подаден и до община Велики Преслав, която почистила част от терена, но замърсяването продължава. Подобен сигнал е бил изпратен официално още през 2018 г. до ОБДХ. Както се вижда от снимките, това не е предотвратило замърсяването.

„Възмутен съм от гледката по брега на реката, както и от това, че умишлено нарушителят е запръстявал костите и биологичните отпадъци. Местата трябва да бъдат почистени и обработени. Веднага!“, призовава Добромир Драев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име