Иван Иванов

Имаме опасения, че на територията на община Шумен също може да се стигне до струпване на незаконни отпадъци – това заяви пред журналисти в Шумен народният представител от БСП Иван Иванов.  Той допълни, че левицата има съмнения за създаването на такива площадки на територията на областта.  Постъпили са такива сигнали, но ще ги дадем на компетентните органи, каза депутатът от левицата.

Според него, най-големи притеснения предизвиква бъдещият завод за преработка на отпадъци, за който работи кметският екип в Шумен. „Общината даде сериозна заявка, че тук ще се построи завод за изгаряне на отпадъци, за който ние не знаем нищо, освен че се държи от германски гражданин с фирма с 1000 лв. капитал и без никаква история. И какво ще се случва там? Какво ще се гори? Дали няма да бъдат такива незаконни отпадъци от чужбина, които се внасят по криминален начин?“, тези въпроси постави Иван Иванов пред журналисти и коментира, че наличието на подобен завод засилва съмненията за евентуално струпване на незаконни отпадъци край Шумен.

„Според направения преди време предварителен анализ, този завод не може да запълни капацитета си само с шуменските отпадъци, той ще трябва да бъде допълван с отпадъци от друго място, за да бъде икономически изгоден. Това ще бъде частна инвестиция и тя задължително ще търси печалба. А на нас ни е много интересно откъде ще бъдат намирани тези допълнителни отпадъци, които ще бъдат горени в този завод и от какво естество ще бъдат те“, каза още Иван Иванов.

Той напомни, че Шумен е сред градовете с най-мръсен въздух, особено през зимата, а местната власт не взема никакви мерки по този проблем. „Общината загуби миналата година много сериозен проект по отношение на чистота на въздуха, и тази година не виждаме да се правят някакви усилия в тази насока“, заяви народният представител. Той допълни, че освен електрически автобуси, този проект в София се използва и за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата, както и за монтиране на филтри на комините. „Община Шумен през изминалите 4 години не направи никакви действия в тази посока да бъде един от бенефициентите по тази мярка на ОП „Околна среда“, за да може тук също да бъдат сменени безплатно старите печки с екологични отоплителни уреди и да се сложат филтри на комините“, коментира депутатът от левицата. Той подчерта, че ще бъде изключително активен по отношение на парламентарния контрол по темата за чистотата на въздуха.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име