Скаутите на Шумен с Добромир Драев, който е активен доброволец към организацията

Скаутски клуб „Мадарски конник“ завежда дело срещу шуменския кмет Любомир Христов заради отказа му да изпълни решение на общинския съвет

Кметът на Шумен Любомир Христов продължава да отказва финансиране на скаутския клуб „Мадарски конник“, въпреки че за това има взето решение от общинския съвет още през лятото на 2019 г., а впоследствие решението беше потвърдено като законосъобразно и от Административния съд.  Това съобщи във фейсбук общинският съветник Добромир Драев, създател на клуба преди 11 години и негов активен доброволец.

Припомняме, че през юни миналата година местният парламент гласува финансова подкрепа в размер на 14 000 лв. за скаутския клуб, който е сред най-големите младежки неправителствени организации в Шумен и обхваща в редовни седмични занимания над 100 деца.  От учредяването на клуба преди 11 години, скаутите винаги са били подкрепяни от общинската власт, независимо от политическата принадлежност на управляващите.  За първи път през 2019 г. кметът Любомир Христов /ГЕРБ/ оспори начина на финансиране на клуба и отказа да финансира децата-скаути. Тук е мястото да посочим, че създателят на скаутския клуб Добромир Драев беше най-яростният критик на кмета Христов през изминалия мандат и решението на градоначалника за орязване на финансирането беше изтълкувано от много шуменци като отмъщение и разчистване на сметки на гърба на децата. Въпреки съпротивата на кмета и на съветниците от ГЕРБ, останалите партии в местния парламент сформираха мнозинство и през юни гласуваха за отпускане на парите на скаутския клуб. Решение, което не е изпълнено и до днес.

Областният управител Стефан Желев първо върна решението, а след като общинският съвет го гласува повторно, Желев оспори решението в съда като незаконосъобразно. В края на ноември Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на областния управител и постанови, че решението на общинския съвет за финансиране на скаутския клуб е законосъобразно.

Съвсем резонно беше да се очаква, че съдебният акт ще принуди кмета Любомир Христов да изпълни решението на местния парламент. Но нищо подобно не се случи. Годината приключи в пълно мълчание и бездействие от страна на общината. Затова общинският съветник Драев зададе писмен въпрос към кмета какво се случва с парите за скаутите. И получи отговор, че средствата няма да бъдат отпуснати. „С писмо от 3 януари 2020 г. кметът на Община Шумен ми съобщава, че няма да изпълни решението на Общински съвет – Шумен No 1129 и No 1108 за финансиране на скаутския клуб със сумата от 14 хил. лв.  Всичко това се случва, след като с решение на Административен съд Шумен No 383/2019 г. се отхвърля обжалването на областния управител Стефан Желев, т.е. съдът постановява, че решението на Общински съвет – Шумен е законосъобразно и кметът на Община Шумен е задължен да го изпълни“, пише Драев във Фейсбук.

Потърсен за повече подробности, общинският съветник обясни, че кметът Христов посочва като причина за отказа си липсата на изряден, според него, финансов отчет за работата на скаутите през последната година, макар че организацията има подадени отчети в законовия срок. „Мотивите на кмета са напълно несъстоятелни, тъй като клубът вече е внесъл два отчета, при това изготвени по Националния счетоводен стандарт и в съответствие със сключения с общината договор“, заяви Добромир Драев. И допълва, че скаутският клуб се е отчел по начина, по който го е правил вече 10 години. Ако общината е имала претенции, е трябвало да ги предяви още при представянето на отчета, а не да иска нещо със задна дата, изтъква общинският съветник.  Кметът обаче използва отчета като формален повод да спре финансирането, тъй като в решението на общинския съвет е записано, че скаутският клуб ще получи парите след преглед на отчетните документи за тяхната законосъобразност.

Междувременно одитор от общината прави две проверки на отчета на клуба и излиза с две различни становища – първо, че документите са законосъобразни, а после, че организацията не трябва да се финансира два пъти за една година. „Не е в правомощията на одитора да решава кой и как да се финансира, това се определя от общинския съвет. Единствената задача на одитора е да постанови дали отчетът на клуба е законосъобразен“, коментира по този повод Драев и ще иска обяснение от одиторите на кметската администрация как са успели от едни и същи документи да постигнат два различни крайни резултата.

Днес управителният съвет на скаутския клуб взе решение да заведе дело срещу кмета на Шумен Любомир Христов заради отказа му да изпълни решението на общинския съвет и щетите, които нанася на организацията. „Както се вижда от поведението на кмета, клубът ще има подобни проблеми и през тази година, а липсата на финансова подкрепа ще доведе до намаляване на дейностите или до спиране на организацията“, каза Добромир Драев.  Затова родителите на децата – скаути и съмишлениците на клуба са готови да се борят с шуменския градоначалник в съда. А самият Драев заяви, че след приключване на делото ще заведе регресивен иск срещу Любомир Христов, така че той да поеме съдебните разноски. „В момента кметът може да си прави каквото иска, защото той няма да понесе никаква икономическа санкция от действията си, съдебните разноски ще бъдат платени от бюджета, т.е. от джоба на всички данъкоплатци“, заяви Добромир Драев.

Но дотогава сагата със скаутите на Шумен продължава из съдебните зали…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име