Кметовете на Шумен и Търговище, областните управители на двата региона и ръководители на държавни институции на среща за ремонта на водопровода от язовир Тича

На 17 януари започва голям ремонт на основния водопровод от язовир Тича, захранващ Шумен, Търговище и Велики Преслав. Решението беше взето на среща в областната управа в Шумен с участието на кметовете на двата областни града Любомир Христов на Шумен и Дарин Димитров на Търговище, областните управители Стефан Желев и Митко Стайков, шефовете на двете ВиК- дружества, ръководители на болнични заведения, полицията, военните структури, държавни ведомства.

По предложение на кмета на Шумен Любомир Христов ремонтът на водопровода ще бъде извършен в почивните дни, вместо през работната седмица, както беше планирано предварително.

Водоснабдяването ще бъде спряно през нощта в четвъртък срещу петък, 17 януари. В петък започва ремонтът и първо ще бъдат отстранени авариите в 12-километровия участък от водопровода до разпределителната станция за Търговище.

Търговище ще остане без вода най-много за 12 часа, тъй като при по-дълъг сух режим има опасност за спиране на пещите на структуроопределящия за града завод „Шишеджам“.

Ремонтните работи на водопровода до Шумен ще продължат и в събота. В неделя започва пълненето на системата, което продължава около 12 часа. Очаква се водоснабдяването в Шумен да бъде възстановено в неделя вечерта или най-късно в понеделник сутринта. Така на практика Шумен ще остане без вода за почти 3 денонощия, а не за 36 часа, както беше обявено първоначално.

По водопровода трябва да бъдат отстранени около 20 големи аварии, откъдето сега се губи много вода, каза шефът на ВиК – Шумен Илиян Илиев. Той обясни, че на терен ще работят общо 9 аварийни екипа от двете водни дружества – 6 от Шумен и 3 от Търговище.

Екипи на двете дружества, заедно с главните инженери, вече са обходоли местата на всички аварии, заяви Илиев. До следващия петък терените отново ще бъдат проверени, за да се осигури достъп до всяка авария, повечето от които са в шахти.

През първите часове на 17 януари аварийните екипи ще работят по отстраняването на аварии от язовир Тича до отклонението за Търговище, за да може водата към Търговище да не спира за повече от 12 часа. На срещата кметът на Търговище Дарин Димитров и областният управител Митко Стайков подчертаха, че заводът „Шишеджам“ не може да остане без вода за по-дълго време.

Ремонтът по шуменската част на водопровода ще се прави в петък и в събота от общи екипи на ВиК – Шумен и ВиК – Търговище. В неделя започва пълненето на системата и се очаква до вечерта градът да има вода, заяви областният управител Стефан Желев. И да стискаме палци при пълненето да не станат нови аварии, допълни шефът на водното дружеството.

Водоноски в Шумен няма да се изкарват, тъй като хигиенните изисквания за тяхното ползване са много тежки, а и през нощта те ще замръзнат, заяви Стефан Желев.

Ръководителите на болничните заведения заявиха, че няма да имат проблеми. МБАЛ – Шумен има резервоар с вода за 3 дни, включително и за пациентите на Онкологичния център. Болницата във Велики Преслав и центърът по хемодиализа в Шумен също имат осигурена резервна вода.

Здравната инспекция в Шумен е взела проби от 11-те обществени чешми в града и резултатите ще бъдат публикувани в петък на сайта на РЗИ, съобщи д-р Пепа Калоянова. Инспекцията е изследвала и 5 чешми във Велики Преслав и ще информира кои от тях са годни за пиене.

За самотните възрастни хора ще бъде осигурена бутилирана вода заедно с патронажната грижа, а останалите жители на Шумен трябва да се заредят с достатъчни количества за питейно-битовите си нужди за 3 дни.

Присъстващият на срещата общински съветник от Шумен Добромир Драев постави въпроса за алтернативно водоснабдяване на града. В тази връзка областният управител Стефан Желез заяви, че тази година ще насочи усилията си към възможностите за осигуряване на средства за възстановяване на старите кладенци на Шумен. Кладенците са захранвали града преди построяването на язовира, водата от тях е много хубава, но през 1991 г. са били унищожени и за възстановяването им са необходими около 10 милиона лева, обясни областният управител.

В същото време шефът на ВиК – Търговище Явор Миланов подчерта, че обемът на язовир Тича е достатъчен за снабдяването на трите общини, но трябва да се отстранят големите аварии, които водят до огромни загуби на вода.

Преди да започне ремонтът, институциите от Шумен и Търговище отново ще се съберат на работна среща, за да уточнят последните подробности.

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. На сухо на Антоновден, Атанасовден, та даже и в неделя. Пълнете бакърите с вино и не изтрезнявайте!!!!!!!

  2. Някои не са изтрезняли още от изборите Трябва им едно зимно къпане в Тича. И невалидните бюлетини не ги спасиха

  3. Изнесена сесия за проблемите на водата на язовир Тича. Да се гласува още на 27 януари датата за извънредно заседание и да видим кой кой е в общинския съвет. Кмета да запретне крачоли и с шефа на ВиК да измерят нивото на водата. Барабар с каките заместнички на Любо в администрацията. Не е лошо и молебен за дъжд да организира Косев. И молитва за пари за детските градини да поръча. Течовете в бюджета продължават…

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име