В такива ями край с. Хърсово ще бъдат загробвани умъртвените 24 000 прасета

Днес започва умъртвяването на 24 000 прасета от индустриалния свинекомплекс в Никола Козлево, където беше потвърдена зараза от Африканска чума.  Труповете на животните ще бъдат загробвани в ями край с. Хърсово.

Ямите за загробване

Днес на мястото беше извършена проверка от областния управител на Шумен Стефан Желев и директора на ОДМВР Ялчън Расим, които провериха каква е готовността за извозване и загробване на умъртвените животни. „Ямите за загробване са готови, направени са според изискванията за дълбочина и са взети всички мерки за безопасност“, заяви д-р Димитър Димитров от областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

По искане на ОДБХ, МВР изгражда две КПП-та – на самото място за загробване до с. Хърсово и пред свинекомплекса в с. Никола Козлево. При транспортиране на умъртвените животни до мястото за загробване, движението няма да бъде спирано, съобщиха от полицията. Превозът ще бъде ескортиран с конвойни автомобили преди и след  колоната.

Първият конвой тръгна

По предварителни данни, умъртвяването и загробването на 24-те хиляди животни ще продължи около седмица. Първият камион с трупове от свинеформата в Никола Козлево вече е тръгнал към с. Хърсово, съобщиха от полицията.

От ОДБХ в Шумен са поискали от полицията да бъде осигурена денонощна охрана около ямите за загробване докато приключи процесът.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име