Аварията на основния водопровод, която остави шуменци почти три дни без вода в средата на януари. Градът няма други водоизточници. Снимка архив Радиан.бг

Продължават ремонтите по основния водопровод от язовир Тича, съобщи пресаташето на ВиК – Шумен Камен Андонов, който в момента е на мястото на голямата авария в местността Сусурлука край Дивдядово заедно с управителя на ВиК – Шумен Илиян Илиев.

Едва в късния следобед днес – около 16-17 ч., ще стане ясно докога ще продължат ремонтните дейности и кога ще бъде пусната водата, каза Андонов. Така най-ранният час за пускането на водата засега е около 17 ч. днес.

За да се избегнат допълнителни аварии, този път водата ще се пуска много бавно, по-бавно от друг път, съобщиха от ВиК. Това означава, че пълненето на системата ще продължи повече от 12 часа, заяви Камен Андонов. Т.е. ако водата бъде пусната около 17 ч. и няма нови аварии, шуменци ще имат вода по чешмите около 7 – 8 ч. в събота.

Вчера по целия водопровод са били отстранени общо 13 аварии, съобщиха от ВиК. Днес работата на екипите продължава от ранните часове, планирано е  до дочевера да бъдат отстранени още 12 аварии. Най-тежките участъци остават в района до с. Хан Крум и в местността Сусурлука. Днес специализираната група от Бургас трябва да направи заварките на тръбата край Дивдядово, която предизвика голямата авария в сряда вечерта.

Така изглежда водопроводът тази сутрин. Предстои да се направят заварките на тръбата, но преди това трябва да се източи водата от района

По водопровода работят общо 10 екипа от Шумен, Търговище, Бургас, Нови пазар и Велики Преслав. Ремонтите вървят с добра скорост, но едва в късния следобед ще разберем кога ще приключат, каза Камен Андонов.

Водата за Търговище беше спряна в 4 ч. тази сутрин и както е предвидено по план, екипи на ВиК – Търговище ще отстраняват три големи аварии на тях на територия.

Заради продължаващия сух режим, ВиК разположи две водоноски в Шумен пред хипермаркетите Кауфланд.  От община Шумен съобщиха, че днес е доставена с цистерни вода на 9 училища в града. Общински служители обхождат училищата и детските градини, навсякъде са осигурени нормални условия за работата на кухните и за санитарно обслужване, уверяват от общината.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име