На работна среща в община Шумен беше оценено състоянието на ВиК-системата

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро и доскорошен депутат от Шумен е уверил, че ще бъдат осигурени средства по европейски програми за довеждащия водопровод на града и пречиствателната станция за питейни води. Това съобщи кметът Любомир Христов след среща с екоминистъра, който бил на няколкочасово посещение в Шумен в събота.

По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени 100 милиона лева и се очаква до седмици да бъде подписан договор за финансиране на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до Шумен, е уверил министър Димитров. Според разчетите на министерството, водопроводът ще струва над 70 милиона лева, а строителството му ще продължи минимум две години.  По ОП „Околна среда“ ще се финансира и пречиствателната станция за питейни води. В момента е в ход процедура за избор на изпълнител на обекта, като проектът е на стойност над 21 милиона лева.

Средствата ги има, сега е необходимо ВиК – Шумен да се стабилизира финансово, за да може да осигури необходимото съфинансиране по проекта, коментира шуменският кмет Любомир Христов.  Очакванията са при създаването на новия държавен мегахолдинг, за който правителството обяви, че ще бъде капитал от 1 милиард лева, да бъде увеличен и делът на държавата в шуменското водно дружество. Така то ще успее да покрие загубите си и да кандидатства пред кредитни институции за финансиране.

От същия мегахолдинг ще се искат пари и за възстановяване на дълбоките сондажи като алтернативен водоизточник за Шумен, стана ясно от днешните изявления на шуменския кмет. От МОСВ са поискали ВиК спешно да изготви анализ за състоянието на алтернативните водоизточници и да посочи колко пари ще са необходими за тяхното възстановяване. След това анализът ще бъде изпратен на правителството с искане за спешно финансиране, обясни Любомир Христов.  От ВиК – Шумен обаче заявиха, че не могат да направят спешна оценка за състоянието на дълбоките сондажи, защото за това е необходимо хидрогеоложко проучване, а дружеството няма геолог. Според експертните оценки обаче, дълбоките сондажи в Мътница могат да осигуряват около една трета от битовото потребление на Шумен, ако бъдат възстановени. Осигуряването на алтернативни водоизточници е задължително, защото старият водопровод ще продължи все по-често да аварира, а изграждането на новия ще отнеме поне две години.

По време на последния голям ремонт миналата седмица са отстранени общо 33 аварии по водопровода, от които 3 са на територията на Търговище, съобщиха от ВиК. Експертите на водното дружество обаче предупредиха, че авариите по 40-годишната тръба ще продължават и ще стават все по-чести, защото водопроводът е много амортизиран.

На днешната среща, на която бяха обобщени резултатите от ремонта на водопровода, присъстваха кметовете на Шумен и Велики Преслав, областният управител и представители на ВиК.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име