Машинистите Димитър Михнев /вляво/ и Радослав Петков очакват присъдите на шуменския Окръжен съд

Ефективни присъди от 15 години затвор за главния машинист на влака от катастрофата в Хитрино Димитър Михнев и 10 години затвор за неговия колега Радослав Петков – това постанови днес състав на шуменския Окръжен съд с председател съдия Румяна Райкова.

Двамата машинисти са осъдени за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, както и за причинени тежки и средни телесни повреди на други пострадали.  Димитър Михнев е лишен от правото да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години, а колегата му Радослав Петков – за срок от 12 години. Двамата машинисти ще изтърпяват наказанието си при първоначален общ режим. Всеки от тях е осъден да плати и съдебни и деловодни разноски в размер на 27 435 лв.

Присъдата може да се обжалва пред варненския апелативен Апелативен съд. И защитата на обвиняемите, и адвокатът на частните обвинители заявиха, че ще обжалват присъдата на следваща инстанция. Обвинителят по делото, окръжният прокурор Маргарита Георгиева заяви, че на този етап смята присъдите за оптимални и ще прецени допълнително дали да ги обжалва.

Отчитайки смекчаващи вината обстоятелства и добросъвестното поведение на подсъдимите, съдът им наложи домашен арест с електронна гривна.

Съдебният състав с председател съдия Румяна Райкова

Присъдите

Днешните присъди на първа инстанция са постановени три години след трагичната влакова катастрофа в Хитрино и две години след началото на делото, по което бяха събрани 40 тома документи.  Основното обвинение към двамата машинисти беше, че са навлезли в гарата с двойно по-висока скорост от разрешената и така са причинили тежката катастрофа и всички последици от нея.  Според прокуратурата, единствените виновни в случая са двамата машинисти.  Затова държавното обвинение поиска максимално наказание от 20 години затвор за подсъдимите, а частните обвинители се присъединиха към прокуратурата.   Адвокатите на машинистите от своя страна поискаха оправдателни присъди с мотивите, че не скоростта, а лошото състояние на железния път и повредена стрелка в района на гарата са причинили катастрофата.

Окръжният съд днес призна машинистите за виновни за това, че не са спазили правилата за движение и за техническа експлоатация, и не са изпълнили незабавно светлинната сигнализация, според която е трябвало да намалят скоростта до 40 км/час.  Вместо това композицията е влязла в Хитрино със 78 км/час.  В резултат на това е последвало дерайлиране на влака и взрив на цистерните, които са причинили смъртта на 7 души, тежки телесни повреди на други 4 души и още 10 средни телесни повреди, постанови съдът.

Главният машинист Димитър Михнев на път към залата

За причинена по непредпазливост смърт и телесни повреди на повече от едно лица Димитър Михнев беше осъден на 15 години лишаване от свобода, а колегата му Радослав Петков – на 10 години затвор.  Двамата запазиха мълчание през цялото време.

„Машинистите са виновни, че са нарушили множество правила за движение на влаковете, като при влизане в гара Хитрино не са изпълнили точно и безусловно указанията на входния светофар, който е светел в сигнална жълта светлина, указваща намаляване на скоростта до 40 км/час“, постанови съдебният състав.  Обвиняемите не са намалили скоростта, последвало дерайлиране на влака, изтичане на газ и взрив. Така по непредпазливост те са причинили смъртта на 7 лица, тежки телесни повреди на 4 души и средни телесни повреди на 10 лица, се казва в съдебното решение. Съдът посочва, че случаят е особено тежък поради настъпилите трагични резултати.  Присъдата е постановена по чл. 343, ал 4 във връзка с ал. 3 б, ал 1 б и в и във връзка с чл. 342 от НК.

Вторият машинист Радослав Петков

Съдът: Има и утежняващи, и смекчаващи обстоятелства

По делото има и утежняващи, и смекчаващи обстоятелства, които са взети предвид при произнасянето на присъдата.  Заради високия обществен интерес, съдия  Румяна Райкова разясни тези обстоятелства след прочитането на присъдата.

Утежняващи обстоятелства са големият брой на загиналите и пострадали хора, както и причинените имуществени вреди, риска за здравето на останалите жители в Хитрино, последвалата 10-дневна евакуация на селото и двойно по-високата скорост, в която се е движела товарната композиция.

Като смекчаващи обстоятелства съдът посочи чистото съдебно минало на двамата машинисти, добрите данни за тях, стабилните им трудови навици, зрялата възраст на подсъдимия Петков и действията му по обезопасяване на влака непосредствено след катастрофата.  Още три важни смекчаващи обстоятелства, посочени от съда:

първо, опасният товар е бил превозван с цистерна, която не отговаря на изискванията на РИД 2 /правилник за международен железопътен превоз на опасни товар, б.р/,

второ, множество изисквания на европейската директива от 2004 г. относно железопътния транспорт в общността не са съобразени в законодателството на България. Това беше посочено и от вещите лица, които изтъкнаха, че влак, превозващ опасни товари, не следва да се спира в населено място – нещо, което не зависи от машинистите

и трето, поддържаната на минимума откъм изисквания жп-инфраструктура, в частност и в района на гара Хитрино.

Това ли са единствените виновни?

Двамата машинисти ли са единствените виновни или те бяха изкупителни жертви? – тези въпроси си задават много граждани още от началото на процеса.  Според днешния съдебен състав, има неизпълнение на задължения от страна на трети лица, които са допринесли за настъпилата катастрофа.  С две думи, според съда двамата машинисти вероятно не са единствените отговорни за трагичния инцидент.  Съдия Райкова обаче подчерта, че след като липсва повдигнато обвинение към други лица, посочените факти могат да бъдат отчетени единствено като смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимите.  Прокуратурата е единственият орган, който може да прави преценка дали да повдигне обвинение на евентуалните трети лица, подчертаха магистратите.

Прокуратурата: Доволни сме от присъдите

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева влиза в залата

„Считам, че признаването на двамата обвиняеми за виновни и налагането на наказания е безспорен успех на прокуратурата.  Ще преценя дали да протестирам размера на наложеното наказание, но на този етап съм доволна“ – това заяви пред журналисти след присъдата окръжният прокурор Маргарита Георгиева. Тя подчерта, че за нея няма никакви съмнения за вината на двамата машинисти. „Прокуратурата от самото начало казваше, че скоростта е основната причина за произшествието, всичко останало, което се е случило, е един неконтролируем процес заради двойно по-високата скорост“, подчерта окръжният прокурор.

По повод посочения от съда факт, че цистерната не е отговаря на изискванията за превоз на опасни товари, прокурор Георгиева заяви, че обвинението няма ангажимент относно контрола на влаковата цистерна. „Това е задължение на самия превозвач. Но причината за катастрофата не е във влаковата цистерна, причината е високата скорост“, подчерта прокурор Георгиева.  Тя посочи, че екипът на прокуратурата не счита за необходимо да се привличат други лица в качеството им на обвиняеми.  „Ние считаме, че други виновни няма. Дори да има някакви административни нарушения, те са малки и не те са довели до катастрофата“, каза прокурор маргарита Георгиева, като подчерта, че при спазване на нормативните изисквания, влакът можеше да мине безопасно през гарата

Частните обвинители: Защо държавата не търси щети от фирмата превозвач?

Частните обвинители също изразиха задоволство от осъдителната присъда, но ще обжалват размера на наложеното наказание, тъй като искат максималния срок от 20 години затвор за машинистите. Попитан дали сега могат да търсят обезщетения за пострадалите, техният защитник адвокат Николай Димитров заяви, че вече има внесени искове за обезщетение срещу фирмата-превозвач. Делата са в софийски районен и софийски градски съд, но по-голямата част от тях са спрени до влизане в сила на съдебен акт, така че ще трябва да се изчака влизането в сила на тази присъда, каза адвокат Димитров.  Гражданските искове са на обща стойност около 6 милиона лева.  Адвокат Димитров обаче изрази недоумение, че частните обвинители са единствените, които търсят възмездие за причинените вреди. „Защо държавата не предявява искове към фирмата превозвач, по официални данни са нанесени щети за над 5 милиона от служители на фирмата превозвач, но за нас е чудно как тази фирма се толерира от всякакви държавни органи, явно се гони давност за щетите“, каза пред журналисти адвокат Николай Димитров.

Делото продължава на следваща инстанция

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име