Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП

Озадачен съм, че българската държава все още се бави с откриването на консулство в Единбург, заяви Витанов

„След толкова години интеграция дойде моментът, когато една от най-големите икономики излиза от ЕС. Голямата поука за Европа от Брекзит: не трябва да приемаме европейската рамка и ЕС като даденост. Това, на което станахме свидетели – темата за Брекзит, постави старт на една вътрешнополитическа кампания в рамките на Обединеното кралство като търсене на път към властта. Кампания, която обаче придоби европейски мащаб и последиците ще бъдат за поколения напред“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Витанов коментира и свършеното от българското правителство по темата: „През четирите години от провеждането на референдума ми липсваше цялостен анализ, който правителството трябваше да изготви във връзка с негативното въздействие от Брекзит. Ние просто изконсумирахме последиците.

Станаха видни и редица разминавания в оценките на отделните ведомства. За пример – Министерство на финансите каза, че  броят на туристите към България ще намалее поради намалената платежоспособност на британците, а Министерство на туризма – обратното – че ще се увеличи. На кое да вярваме?

Имаше решение на Министерски съвет за откриване на консулство в Единбург. Озадачен съм, че все още не е направено. Още повече, че един от възможните рискове от Брекзит е каталунски сценарий в рамките на Великобритания. А ние се бавим с консулството и се опасявам, че ще дойде моментът, в който ще ни бъде потърсена сметка за това“, подчерта лидерът на българските социалисти в Европейския парламент.

„Излизането на Великобритания създава доста неясноти, доста ерозия, включително по отношение на европейските институции. Тя избра да бъде трета страна, да се откаже от европейските правила и регулации, от единния пазар, от Митническия съюз. Важно е следващите 11 месеца да бъдат използвани активно, така че да бъде договорено всеобхватно политическо и икономическо споразумение, което да позволи пълноценно регулиране на отношенията ЕС – Великобритания и впоследствие с всички държави“, допълни Витанов.

Пресцентър Делегация на българските социалисти в ЕП

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име