Окръжният прокурор Маргарита Георгиева и ст. комисар Ялчън Расим представят резултатите от полицейската операция

В 11.55 ч. на 31 януари в районното полицейско управление в Нови пазар е получен сигнал за прокарана в обръщение фалшива банкнота с номинал 100 лева в търговски обект в село Зайчино ореше, съобщиха от ОДМВР.

На място веднага са насочени криминалисти. Изяснено било, че в магазин в селото влезли двама непознати, които купили енергийни напитки и платили с банкнота от 100 лева. Предадени са част от номерата на автомобила, с който са се движили. Криминалисти от Нови пазар изяснили марката и модела на колата – лек автомобил Мерцедес с варненска регистрация.

Веднага са организирани заградителни мероприятия, изградени са множество контролно-пропускателни пунктове на територията на областта. Информацията е предадена на съседните областни дирекции. В това време в РУ – Нови пазар е приет втори сигнал за прокарана в обръщение неистинска банкнота също с номинал 100 лева в търговски обект в гр. Плиска. Изяснено било, че и двете са с едни и същи серийни номера.

В късните часове снощи служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР- Варна са локализирали и спрели за проверка издирвания автомобил. Извършени са обиски и претърсвания на автомобила, както и на водача – 25-годишен жител на гр. Варна. Намерени са 4 броя банкноти с номинал от 100 лева всяка, със същия сериен номер. Извършени са претърсвания в семейни имоти в град Варна. На един от адресите в града е намерена компютърна конфигурация в работещ режим с отворени файлове, подготвени за отпечатване с банкноти с номинал от 100 лева, 50 лева и 500 евро.  Открити са още отпечатана банкнота с номинал от 50 лева върху лист А4.

Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 244 ал. 1 от НК / прокарване в обръщение на неистински парични знаци/ продължава под надзор на ОП- Шумен.

Днес на брифинг в Шумен окръжният прокурор Маргарита Георгиева, говорителят заместник-окръжният прокурор Орлин Куздов и директорът на ОД на МВР Ялчън Расим представиха и резултати от мащабна специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжната прокуратура.  Операцията е в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и последвалите разпореждания на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, свързана с повишаване на ефективността при противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследванията по две и повече досъдебни производства с един и същ обвиняем.

По време на мащабните действия на ОД на МВР в Шумен под надзора на Окръжната прокуратура в Шумен са били проверени и лица, спрямо които е била наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“, осъществени са действия за ограничаване и намаляване на битовата престъпност и контрол на нарушенията по Закона за движение по пътищата и престъпленията по транспорта, както и срещу държането на акцизни стоки без бандерол.

За времето от 29 януари  до момента в рамките на операцията са образувани 8 бързи производства и още 8 – по общия ред. Три са за извършени кражби, три – за управление на МПС след употреба на алкохол, както и две досъдебни производства за държане на акцизни стоки без бандерол.

В единия случай в Нови пазар е установено лице, което държало 14 кг тютюн, както и още едно лице, хванато с 1 кг тютюн без бандерол. Установени са непълнолетни лица в шуменското село Изгрев, които са повредили надгробни паметници. Други досъдебни производства са образувани за държане на 5 грама амфетамин и 15 грама чай за пушене, както и за управление на МПС без регистрационни табели.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име