Любомир Христов

„Предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни“ – това се казва в специално обръщение на кмета на Шумен Любомир Христов към гражданите, разпратено от пресаташето на общината до избрани медии. Изявленията на градоначалника идват ден, след като двама общински съветници поискаха да се отпуснат целеви средства на областната болница заради епидемията от коронавирус.

Първи общинският съветник Добромир Драев излезе с предложение местният бюджет да отпусне 200 000 лв. за МБАЛ – Шумен и 20 000 лв. за ДКЦ 1 за купуване на апаратура, бързи тестове за COVID-19, лични предпазни средства, дезинфектанти. Драев припомни, че тази година в общинския бюджет няма предвидено финансиране за купуване на апаратура за областната болница.

По-късно общинският съветник

Даниела Русева поиска лечебните заведения да бъдат освободени от дивидент

„Задължително трябва да освободим лечебните заведения от заплащане на дивидент. Дължимият дивидент от КОЦ е около 250 000 лева, а от ДКЦ е около 120 000 лева. Това ще бъде истинска и навременна помощ за нашите лечебни заведения“, заяви Даниела Русева. Тя припомня, че в предишни години имаше точно такава практика на Общинския съвет. „Задължително, всяка бюджетна година, освобождавахме лечебните заведения от заплащане на дивидент. Не зная поради каква причина, в течение на времето, тази добра практика бе преустановена“, коментира Русева.

Според нея, в тези кризисни времена съветниците не трябва да поставят ограничения пред лечебните заведения за какво да използват отпуснатите средства. „Да няма ограничения те да бъдат използвани за дезинфектанти, предпазни средства, медицинска апаратура и тестове, а самите лечебни заведения да преценят за какво да ги използват. Времената са сложни и те трябва да имат максимална свобода, без ограничения от наша страна. Големият проблем за лечебните заведения към настоящия момент е, че пациентският поток е много ограничен и нямат никакви приходи. Т.е. икономически ще издържат трудно, тъй като са търговски дружества“, мотивира се Даниела Русева.

Тя също е подготвила докладна записка до председателя на общинския съвет, в която предлага да се освободят от дивиденти лечебните заведения, без ограничения за какво да използват сумите. Даниела Русева, както и други юристи от общинския съвет, коментира, че в момента е невъзможно да се проведе сесия на местна парламент, а законът не допуска неприсъствена форма. Затова докладните записки ще бъдат внесени за обсъждане след края на ограничителните мерки, каза Русева.

Предложенията на двамата общински съветници срещнаха голяма подкрепа сред гражданите и медиците. Още повече, че само преди няколко дни най-малката община Хитрино дари 40 000 лв. на шуменската болница, а кметът Нуридин Исмаил даде още 3000 лв. лични средства за лечебното заведение.  В същото време най-голямата община – Шумен, не е дала нито лев от общинския си бюджет за подпомагане на болницата по време на епидемията от коронавирус.  Насочените към МБАЛ – Шумен средства досега са само от дарения, събрани от кампанията „Помогни сега“.

Кметът Любомир Христов обаче смята за неуместни упреците към администрацията по този въпрос. „…На този фон /на съпричастност от страна на дарителите, б.р/ смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека“, се казва в обръщението на кмета Христов. Той благодари на кметовете от другите общини, които обявиха, че ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта.

„Но предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни“, заявява шуменският градоначалник и призовава: „Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно какво точно предстои и докога“.

Кметът обяснява, че разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете и невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности, води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова, коментира Любомир Христов, харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето.

Всъщност, до този момент никой от кметството не е посочил колко средства са похарчени от общинския бюджет за ограничаване на коронавируса. От отчета на дарителската кампания „Помогни сега“ стана ясно, че община Шумен и общинските структури са получили над 56 000 лв. за предпазни средства и дезинфектанти от събраните от бизнеса и гражданите пари. А какво е дала самата община Шумен, засега остава неизвестно.

Що се отнася до обръщението на кмета, озаглавено: „Съпричастността и добрата енергия ще ни помогнат да преодолеем кризата“, в него Любомир Христов отново призовава шуменци да спазват наложените ограничителни мерки и чрез отговорно поведение да проявяват съпричастност към близките си. Пълният текст на обръщението можете да търсите на сайта на община Шумен, тъй като нашата медия НЕ получава прессъобщения от общинската администрация, дори в условията на пандемия от коронавирус.

Но това е друга тема…

Дияна Желязкова 

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Стига е плакал кмета! Нали искаше власт. Сега има власт, но с вирус. Новините от фронта са лоши. И за офицерите от запаса в местната власт.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име