Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до 12 април, докогато е и обявеното извънредно положение в страната.
До 12 април включително остават затворени университетите, училищата, детските градини и яслите. Просветният министър Красимир Вълчев отхвърли възможността да се обяви нулева учебна година заради пропуснатия материал.
Дотогава остава в сила забраната за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти. Местата за бързо хранене в бензиностанциите също не могат да обслужват клиенти.Продължава забраната за посещения на театри и кина, както и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни.

До 12 април се удължава забраната за детски и женски консултации, провеждането на профилактични прегледи и имунизации, както и планови операции в болниците.

До края на извънредното положение остава в сила забраната за събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.  Това включва и изискването към собствениците на търговски обекти да не се допуска събирането на повече от двама души над 60 години вътре, а отвън да се спазва дистанция между хората от 1.5 метра.

До 12 април остава и указанието към всички работодатели да организират дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно – засилени мерки за дезинфекция, инструктаж за лична хигиена и филтър за болните.

Остава в сила и забраната за движение между областните центрове. Както и досега, пътуванията могат да бъдат само по конкретни неотложни причини – по работа, за медицинска помощ и за прибиране по настоящ и постоянен адрес.

Продължава забраната за посещение на паркове, градинки, спортни и детски площадки.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Ще отиде до Великден 20 април, а може и до Гергьовден. Агънцата ще ядем замразени на терасата.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име