Колко струва жилище в Давос? Не е скъпо и е изгодно, изчислява Газета.ru  и съветва да се инвестира в имот в Швейцарските Алпи, докато цените не са скочили

 Защо Давос?

Давос се смята за един от петте най-добри планински курорти на Швейцария. След спада на цените на недвижимите имоти в швейцарските Алпи през 2015 г., пазарът отново започна да се раздвижва в началото на 2017 г. Все пак колко струва собствен дом в елитния курорт, където от 1972 г. се провежда ежегодния Световен икономически форум?

  • Давос отдавна е синоним на луксозен курорт. Недвижимите имоти тук винаги са били скъпо удоволствие, но след базирането на Световния икономически форум се появи и категорията супер лукс. Давос от десетилетия е превзел сърцата на заможните любители на летни и зимни спортове. Освен това тук туристите могат да намерят различни варианти за развлечения, превъзходни условия за пазаруване, многобройни бутици, кафенета и ресторанти. През нощта също има достатъчно забавления – барове, дискотеки и казино.
  • Освен великолепната природа и чудесните условия за спорт и развлечения, има и още една съществена причина да инвестирате средства в жилище тук и сега – цените все още не са се „съвзели“ от спада през 2015 г.

В момента в Давос живеят постоянно около 11 000 души /без туристите/. Както в много други курортни градове, и тук има голям брой нови домове, построени през последните години, пише The Financial Times. Предлаганетообаче зависи от новия закон — The Lex Weber law, приет през пролетта на 2011 г., когато швейцарците с голямо мнозинство подкрепиха на федерален референдум инициативата на фонда Helvetia Nostra на природозащитника Франц Вебер.

Според този закон, в Швейцария се ограничава строителството на вторични жилища в туристическите зони, тъй като тези имоти обикновено се използват само като апартаменти за почивка по времена отпуск. Когато правителството обяви това през 2012 г., строителният сектор положи всички усилия , за да довърши започнатите проекти.

Апартамент или къща?

Туристите обръщат особено внимание на апартаментите. Тъй като за мнозина престоят в алпийското селище е сезонно събитие, то апартамент с две или три стаи е отличен вариант.  От 2015 г. стойността на жилищата в курортните региони в Швейцария падна с 5,4 %, което увеличи привлекателността на тези недвижимости, пише Bloomberg.

Понижението на цените на апартаментите беше предизвикано от строителния бум (а него го провокира новият закон/ и от укрепването на швейцарския франк с 9% спрямо еврото. Интересът сред европейците към недвижимите имоти в Швейцарските Алпи намаля и цените тръгнаха надолу. Силният франк е отрова за пазара на недвижимите имоти в Швейцария – коментира по този повод пред Bloomberg аналитикът Матиас Холзей.

Сега агенция Knight Frank продава двустайно жилище в Шили-Парк, който се намира в покрайнините на Давос, за 1,6 милиона долара /1,7 млн. швейцарски франка/, съобщава The Financial Times. В същото време тристаен апартамент в центъра на града струва почти два пъти по-скъпо – 3,1 млн. швейцарски франка. За любителите на големите пространства агенцията предлага многостайно жилище на 5 минути пеша от центъра на Давос за 5,4 млн. швейцарски франка.

Средната жилищна площ на апартаментите е около 110-120 квадратни метра. Всеки апартамент притежава необходимото за луксозен имот: няколко бани, добър ремонт, климатична инсталация и тераси с изглед към Алпите. А ако разчитате да получавате доходи от аредна, тогава най-изгодно е да купите жилище с една или две спални недалече от лифтовете – това се търси най-много от туристите.

Ако покупката на собствено жилище не ви е по джоба, швейцарските агенции предлагат апартаменти под наем. Четиристаен апартамент струва от 550 до 700 швейцарски франка за седмица в зависимост от качеството на ремонта и местоположението.

Снимки davos.ch

Спадът на цените засегна и къщите. Средно тяхната стойност се намали с 4,8 % в сравнение с 2015 г.,   съобщава Knight Frank. В началото на 2017 г. анализаторите отчитат неголям ръст на цените — около 1,8%. Така че къща с 5 спални, 3 бани, личен парк и гараж сега може да се купи за 2,9 млн. швейцарски франка /2,8 млн. долара/.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име