Как се създава качествен и търсен продукт, който за кратко време може да намери ниша на един пренаситен пазар? Особено ако става въпрос за пазара на вино в България, където всеки втори има собствена домашна изба и я смята за най-добрата на света? Екипът на Шато де Берже знае отговорите на най-важните въпроси. Една сравнително млада винарна, произвеждаща първокласно вино от собствени лозя в търговищкото село Овчарово. Само 7 години след засаждането на първите пръчки и 4 години след производството на първото вино, марката вече печели медали на международното изложение в Брюксел.

Преди медалите

Преди да стигне до медалите, екипът на винарната извървява пътя стъпка по стъпка. Първо се проучват климатичните характеристики на района около Овчарово, разположено на живописни предпланински хълмове на 15 км от Търговище.  Вземат се и почвени проби, които са изпратени за анализ във Франция. А на база на получените резултати се определят сортовете на бъдещите вина и се поръчва посадъчен материал от най-реномирания френски разсадник.

На 150 дка са засети собствени лозя, а с тяхното разработване се заема френския енолог Пол Борд.  След обстойно запознаване със специфичния климат и вкуса на почвата той определя за най-подходящи и обещаващи сортовите култури Каберне Фран (Cabernet Franc), Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon), Пино Ноар (Pinot Noir), Мерло (Merlot), Шардоне (Chardonnay) и Совиньон Блан (Sauvignon Blanc).

В лозята е инсталирана метална опорна конструкция от последно поколение, която позволява качествена обработка и равномерно узряване.  През първите две години насажденията се захващат и се развиват превъзходно на слънчевите хълмове край Овчарово. А на третата година идват първите резултати – гроздето е с отлични качества и физико-химичните анализи показват превъзходно съотношение на захарност и киселини.

Малко грозде за перфектни качества

Доволни от постигнатия изключително добър резултат, специалистите ограничават добива до 4 тона от хектар – 40 процента от нормалния добив. Половината гроздове се премахват още при пролетната резитба и наесен резултати са наистина впечатляващи – получава се грозде с идеален външен вид и перфектни показатели.

Самата винарна е построена в непосредствена близост до лозовите насаждения. Така времето от откъсване на грозда до постъпването му в производствените помещения е само 30 минути. Производствените помещения са оборудвани с модерни машини и съоръжения от реномирани френски и италиански производители.

Първото вино на Шато де Бреже – Каберне Фран 2013, спечели и първия медал за екипа – сребро от изложението в Брюксел. Следващата реколта донесе златен медал за Совиьно Блан и Шардоне 2014.

Бутикови серии

Екипът на Шато де Берже залага на малки бутикови серии вина за ценители и явно е намерил верния път, защото вече има верни ценители на продукта си. Виното от Овчарово се предлага в елитни ресторанти и търговски обекти в София и Варна, а за почитателите се организират и винени турове на място, които се комбинират с уюта и спокойствието на това тихо и красиво място. Хотелът на Шато деБерже разполага  с 38 места, от които 3 студия с уникален интериор. На разположение на гостите има отличен ресторант, СПА център със сауна, парнабаня и джакузи.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, управителката на Шато де Берже Таня Атанасова и технологът на винарната Валерия Димитрова зарязват лозята на Трифона Зарезан. Снимка radian.bg

Сега екипът на Шато де Берже се подготвя за участие в пролетното изложение в Южна Корея и се надява на нови медали, защото реколта 2016 е била най-добрата досега според сомелиерите. А управителката Таня Атанасова има атрактивни планове за  превръщането на хотела в привлекателен център за рехабилитация на български и чужди туристи, които ще се наслаждават на тишината и чистата природа и ще се радват на арт терапия, масажи, езда, риболов и разбира се, на първокласното вино на Шато де Берже.

Снимки radian.bg

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име