Суперхраните все повече се превръщат в мания за хиляди хора по света. Наричат се така, защото съдържат полезни хранителни вещества в много по-големи количества от други храни. Освен това се смята, че притежават и уникални здравословни качества. Терминът се въвежда от Аарън Мос през 1998 г. Но къде са били тези храни преди това и защо чак сега ги слагаме в категория „супер“? Винаги е имало храни, които могат да бъдат определени като полезни, както и други – като не толкова. През 2007 г. обаче Европейският съюз налага забрана определени храни да се етикират с понятието „суперхрана“, освен ако това не е установено чрез специално медицинско изследване.
Храни с доказани здравословни качества
Някои храни, които се консумират от векове и са изследвани многократно, действително притежават качества, според които могат да бъдат определени като здравословни. Синята боровинка, например, е популярна с високата концентрация на антиоксиданти, които възпрепятстват развитието на ракови клетки. А антиоксидантите, от своя страна, са молекули, които предпазват клетките от свободни радикали, натрупващи се в организма чрез цигарен дим, алкохол и други вредни вещества.
Други здравословни ползи са открити в плодовете на акай берито и нара, тъй като и те са богат източник на антиоксиданти. Различни проучвания доказват положителния ефект на сока от нар за намаляване на кръвното налягане при здрави хора в краткосрочен план. Смята се, че цвеклото влияе благоприятно върху здравето на сърцето, а какаото има подобно въздействие, тъй като влияе положително върху кръвното налягане и подобрява еластичността на кръвоносните съдове заради съдържащите се в него флавоноиди (съединенията, отговорни за горчивия вкус на какаото). Сьомгата и други мазни риби влизат в списъка на суперхраните заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини, които доказано намаляват риска от проблеми със сърцето при хора с висок риск. Въпреки това всички потенциални ползи за здравето следва тепърва да бъдат доказани.
Коя храна за кой орган отговаря
Съществува и теория, че определени храни отговарят за здравето на точно определен орган в човешкото тяло, без да са обявени за супер храни. Тази теория се основава на изследвания, които доказват положителното въздействие на тези храни върху органи от човешкото тяло, на които приличат визуално.
Ето какво показва схемата: морков – зрение, червено вино – кръвоносна система, домати – сърце, ядки – мозък, джинджифил – стомах, див ям – природен регулатор на хормоналния баланс, целина – костите, авокадо – матка, миди – тестиси. Става въпрос за приликата между ядката на ореха и човешкия мозък, напречен разрез на морков прилича на око, авокадо – на женската репродуктивна система, коренът от джинджифил прилича на стомах, разрязаният домат притежава разделения и структури, които приличат на тези в човешкото сърце, а червеното вино – на кръв. Съществуват научни доказателства за благоприятното въздействие на тези храни върху съответните човешки органи от много отдавна, но те не са провъзгласени за „супер“. А всеки знае за тяхната полза. Съществува достатъчно основателна причина за това да попаднат в категорията на суперхраните или поне повече от някои от храните, станали популярни напоследък и носещи странни и екзотични имена. Хранителен режим, базиран на голямо разнообразие от полезна и питателна храна, включително и достатъчно количество плодове и зеленчуци, остава най-добрият начин човек да поддържа оптимално здраве.
Как да познаем суперхраната?
Единна класификация няма, десет поддръжници на понятието ще дадат сигурно 200 такива предложения, повечето различни. Но трябва все пак да се фокусираме върху нещо. Според класификацията на womansday, ето някои от насоките:
- Яйца – всяко яйце има около 6 грама протеин, но само 72 калории. Идеални за вашата диета.
- Доматен сос – съдържа ликопен, който заздравява кожата, съдовете и сърцето.
- Сушени сливи – полифеноли, растителни химикали, които стимулират костната плътност чрез стимулиране на клетките, изграждащи костите.
- Орехите – алфа-линоленова киселина, омега-3 мазнини, които са диетични и здравословни..
- Брюкселско зеле (и карфиол)- има повече глюкозинолати, отколкото всеки друг зеленчук, и действа като антиоксидант. Освен това е диетично и може да бъде вкусно приготвено. Най-силно такова действие обаче имат кълновете на броколите.
- Ябълки – те съдържат кверцетин и пектин.
- Сьомга – почти всички необходими за деня мастни киселини, плюс богата на пълноценен протеин храна.
- Авокадо – също богато на здравословни мастни киселини.
- Спанак – богат на желязо, подпомага кръвосъсирването и здравината на костите.
- Маслини – мононенаситени мазнини и витамини.
- Ягоди – те са заредени с фитохимикали, които могат да спрат растежа на рака на шийката на матката и рака на дебелото черво.
- Леща – чудесен източник на протеин, половин чаша варена леща също дава почти половината от дневната доза фолат и витамин В.
- Киви – италиански изследователи са установили, че намалява астматичните пристъпи и има високо съдържание на витамин C (едно киви съдържа 110% от дневния прием).
- Черен боб – зареден с протеини, фибри и флавоноиди-антиоксиданти.
- Аспержи – доставят витамин К и фолиева киселина и помагат за изграждането на костите, освен това са естествен диуретик.
- Ленено семе – една, по мое мнение, прехвалена в Америка храна. Не може да му се отрече наличието на омега-3 мастни киселини, но също така има повече лигнани, отколкото всяка друга храна.
- Пшеничен зародиш – чаша от него дава почти два пъти дневно необходимата доза витамин Е + селен в добавка, който е ключов за имунната защита.
- Къпини – има повече антиоксиданти, отколкото ягоди, черни боровинки или червени боровинки.
- Гроздето – освен някои витамини, съдържа и химикали, поддържащи сърцето в добра форма.
- Бразилски орехи – с повече селен, отколкото всяка друга храна. Един орех съдържа среднодневна доза.
- Рапично масло – поддържа сърцето здраво, има алфа-линоленова киселина, плюс две форми на витамин E.
- Портокали – един портокал осигурява над 100% от нуждите от витамин С за един ден. Той също е добър източник на калций и фолиева киселина.
- Пуешки гърди – 20 грама протеин, но само 90 калории на 100 грама.
- Ечемик – понижава холестерола и помага за контрол на кръвната захар.
- Гъби Шитаке – имат повече витамин D от млякото.
Подготви Детелина Дончева