В навечерието на своя 60-годишен юбилей Чжан Ин е най-богата жена в Китай и сред най-състоятелните хора в целия свят. През 2015 г. богатството й надхвърля 5 милиарда долара. В редките си изяви пред журналисти тя твърди, че е натрупала състоянието си с честност и усърдна работа. „Аз сама спечелих всеки цент“, казва най-богатата китайка.

Истински пример за човек, който е постигнал всичко сам

Чжан Ин е започнала буквално от нулата. Родена е през 1957 г. в североизточна китайска провинция и е осмото, най-голямо дете в семейството на китайски военослужещ. Учила е само до четвърти клас, няма пари, нито връзки. И освен това е жена. През 80-те години, на близо 30-годишна възраст, Ин решава да промени живота си и емигрира в Хонконг, където е създадена първата свободна икономическа зона. Познат бизнесмен й дава назаем около 4000 долара, с които Чжан купува една почти умираща фирма за производство на хартия и картон. И започва бизнеса си с изработване на салфетки и тоалетна хартия от вторични суровини. Само след година се запознава с бъдещия си съпруг – тайванеца Мин Чанг Ли. Той е опора на Чжан в невероятните превратности на съдбата, които преживява. За пет години в Хонконг тя преживява финансов срив, предателство на деловите си партньори и силен натиск от мафията. Самата Чжан не желае да си спомня за този период и не говори за него.

Кралицата на рециклираната хартия

В началото на 90-те Ин, която непрекъснато се самоообразова, осъзнала, че търговията между САЩ и Китай все повече ще нараства, а това означава, че милиони китайски стоки ще трябва да пътуват опаковани в картонени кашони. И се появила идеята, която я направила най-богата жена в Китай – да създаде един непрекъснат цикъл от отпадъчна хартия до нови картонени опаковки. През 1990 г. Ин и мъжът й, който изоставил кариерата си на лекар, за да върти бизнеса заедно със съпругата си, заминали за САЩ. В Лос Анжелис основали компанията ACN, чрез която изкупували отпадъчна хартия и я изнасяли в Китай.

По това време Америка изнася около 200 000 тона такава хартия за Китай. ACN няма конкуренция в своята област и става най-големият международен превозвач на бракувана хартия. Откриват офиси във Финикс, Чикаго, Ню Джърси, в канадския град Ванкувър и холандския Ротердам.

Снимки ndpaper.com

През 1995 г. Чжан основава в родината си компанията Nine Dragons Paper Industries и започва строителството на първия завод за производство на картон за опаковки. Тя казва, че има намерение да „опакова растящия китайски експорт“. Ин става председател на съвета на директорите. Съпругът си назначава за президент на компанията, а по-малкия си брат – за вицепрезидент. На сина си, който е завършил Колумбийския университет, възлага да се грижи за морските превози на отпадъците от САЩ за Китай. Започват с една машина за преработване на хартия, която произвежда 200 000 тона картон на година.

В началото на 2000 г. Чжан строи втори завод в Шанхай. Нейни постоянни клиенти са „Кока-Кола“, „Найки“, „Сони“ и местните производители Haier и TCL. За 10 години Nine Dragons Paper се превръща в един от най-големите производители на картон за опаковане в Китай. След излизането на Nine Dragons Paper на борсата в Хонконг се оказа, че пазарната цена на компанията с персонал от 5300 души, е достигнала 5 милиарда долара!
Тенденцията е ясно очертана: потребността от картон само ще расте. Сега годишно Nine Dragons Paper произвежда около 10 милиона тона картон.  А когато я питат за нейната бизнес-философия, Чжан отговаря:
– Аз не търся трудности. Аз търся хора, способни да ме уважават.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име