В някои държави банкнотите, освен разплащателно средство, са и истински дизайнерски шедьоври. Вижте как изглеждат някои от най-красивите и запомнящи се пари на света.

Казахстанска тенга – най-красивата валута на 2016 г.

През 2013 г. Международното банково общество призна купюрите от 5000 тенга  за най-добрата банкнота за 2012 година. През 2016 г. купюрът от 10 000 тенга оглави рейтинга за най-красива валута в света според The Telegraph. На лицевата страна на банкнотата от 5000 тенга е портрета на философа и учен Ал Фараби, а на обратната страна е нарисуван снежен барс на фона на планина.

Фарьорскaта крона

Фарьорските острови са в състава на Кралство Дания, но фарьорската крона е различна от датската и прилича на рисунка с акварел върху мокра хартия. Фарьорите са в дъждовната зона, като 300 дни от годината тук падат мъгли и поради това тематиката на паричните купюри е свързана с водната стихия , а на лицевата им страна са изобразени забележителностите на островите.

 Френският тихоокеански франк

Територията на Френска Полинезия се състои от множество острови в южната част на Тихия океан, а също и островите Уолис и Фотуна в Нова Каледония. На лицевата страна на банкнотите са изобразени портрети на местни жители и пътешественици, а на обратната страна – флората и фауната на острова.

Самоанска тала

Самоа е независима островна държава в южната част на Тихия океан. На 20-таловата банкнота е представен  водопадът Сопоага, а на обратната страна – зъбоклюнестия гълъб, обитаващ острова. На лицевата страна на 5-таловата банкнота е изобразена резиденцията на държавния глава на Самоа.

Доларът на Фиджи

Още една островна държава в южната част на Тихия океан. На банкнотите на Фиджи може да се види животинския и растителния свят на републиката.

Бермудският долар

Независимо, че Бермудите са задморска територия на Великобритания, тукашният курс  на местната валута е свързан с американския долар. Банкнотите са с вертикално изображение на представители на животинския свят, а на обратната им страна са нарисувани исторически местности и характерни сгради на Бермудските острови.

Хонконгски долар

За паричните емисии на Хонконг отговарят четири организации: правителството на Хонконг и три банки. Банкнотите са със сложен дизайн, който затруднява фалшификаторите и отразява атмосферата на бурно развиващия се град.

Бахамски долар

Банкнотите на Бахамските острови са също така екзотични както и самата държава, разположена  в близост до Карибско море. На тях са изобразени артисти от уличния парад в Насау, нейно величество Елизабет II, сър Сесил Уолъс – Уитфилд и карта на Бахамските острови.

Долар на островите  Кук

снимки komersant.ru

На лицевата страна на банкнотите на островите Кук е нарисувано полинезийското митологично същество Ине, което прилича на русалка, седяща върху акула. На обратната страна на екзотичните купюри се наблюдават картини от бита на местните жители.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име