Снимка thegreatwallmovie.com

„Ние, американците, сме страшно изолирани от нашите два океана. Досега, в хода на историята, това ни е помагало и ние сме били по-защитени заради своята география в сравнение с европейските страни. Но лично аз винаги съм завиждал на европейците – в Европа има голямо разнообразие на култури и всички тези съкровища се намират близо едно до друго“. Признанието е на американския актьор Мат Деймън в интервю за Газета.Ru, в което разказва за филма „Великата стена“, за работата си с Чжан Имоу, за живота в Китай и културните потребности на американците.

„Великата стена“ е първият холивудски проект на китайския режисьор Чжан Имоу, известен с филмите „Герой“ и „Домът на летящите кинжали“, а също и като постановчик на церемонията по откриването на олимпиадата в Пекин – 2008. „Великата стена“ се превърна в най-скъпия проект, сниман в Китай. Лентата е като приказка от Средновековието и разказва историята на елитна военна част, която трябва да организира защитата на цялото човечество срещу мистериозен враг. Всичко това се случва на едно от най-известните съоръжения, които предизвикват въображението на хората от векове – Великата китайска стена.

Филмът е заснет изцяло в Китай, но Мат Деймън казва, че не се е замислял и за секунда  при възможността да работи с такъв талант като Чжан Имоу.  „Аз следя кариерата на Имоу от 25 години и мечтаех да работя с него. Което не беше толкова лесно да се направи, защото Имоу работи основно в Китай. И когато това стана възможно, се съгласих, без да мисля“, казва Мат Деймън.

Той обяснява, че най-голямото предизвикателство за него не са били специалните тренировки, а необходимостта да се работи и живее в различна културна среда. „За мен най-важното беше опитът да бъда в уникална мултикултурна среда, казва актьорът и обяснява: Половината от нашия екип беше от Китай, а останалата половина от целия свят – Европа, ЮАР, Нова Зеландия,  Латинска Америка. Всички се стараехме да говорим помежду си на  английски, но при този начин на живот контактите между хората са съвсем различни. На един преводач се падаха сто човека, така че понякога беше пълен хаос. На този фон звучи странно, но на снимките цареше удивително позитивна и продуктивна атмосфера. И се получи истински международен, глобален проект“, коментира Деймън.

Снимки thegreatwallmovie.com

По принцип лентите, снимани извън САЩ, нямат особено голям успех в страната, но актьорът е уверен, че няма да има проблеми с „Великата стена“.   Проблемът не е в манталитета на американците, а в езика и в това, че хората не обичат да четат субтитри, казва Деймън. Според него, този феномен е свързан и с факта, че Холивуд исторически е бил огромен световен кинопроизводител и американците винаги са изнасяли повече кино, отколкото са внасяли. Но „Великата стена“ е снет в голямата си част на английски, затова Мат Деймън е уверен, че с филма няма да има проблеми. Освен това той напомня, че най-големите кинокомпании вече се ориентират не само към американската, но и към световната аудитория. А китайската аудитория е втората по големина в света и скоро ще стане първата, твърди актьорът.

Той обяснява, че „Великата стена“ и по законите на бизнеса е огромен експеримент – това е първата в историята кинопродукция от такова ниво, с бюджет от 300 милиона долара, така че неговата аудитория няма да е само в САЩ, а по целия свят. Мат Деймън е уверен, че всичко това, пресъздадено от такъв уникален и велик режисьор като  Чжан Имоу гарантира успеха на филма. След като е живял в продължение на месеци в Китай и е имал възможността да покаже тази страна и на семейството си, сега Мат Деймън е готов да се потопи и в други чужди култури. „Честно ,ще отида където ми хареса, обяснява актьорът и допълва: Аз разглеждам всяка възможност да работя в друга страна, в друга култура като вид образователно пътешествие – да отидеш някъде, да покажеш различни ъгълчета от света на своето семейство“. Според него, и други американци също изпитват голяма потребност от досега с чужди култури. „Така че най-любопитните от американците използват всяка възможност да пътешестват  навсякъде, обяснява Мат Деймън, но признава: Въпреки че такива са малцинство. Знаете ли, че само 15 процента от американците имат паспорти за пътуване зад граница“…

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име