Всички изследвания доказват, че 9 от 10 възрастни имат някакъв вид хронично заболяване, а почти 8 от 10 пенсионери имат повече от едно заболяване. Така че рано или късно и вие най-вероятно ще се сдобиете с някоя от тези диагнози. Но има неща, които можете да направите, за да запазите здравето си по-дълго, успокояват учените. Ето за кои опасности трябва да сте нащрек:

Високо кръвно налягане. С нарастването на възрастта кръвоносните съдове стават все по-малко еластични и това оказва налягане върху кръвоносната система. Този факт може да обясни защо двата от трима възрастни над 60 години имат високо кръвно налягане. Но има и други причини,  които можете да контролирате – това са теглото, физическото натоварване, тютюнопушенето, справянето със стрес и правилното хранене.

Диабет. От 1980 г. насам почти се е удвоил броят на хората на средна възраст с диабет. Заради това Центърът за контрол на диабета в САЩ го нарича епидемия. Рискът да се разболеете от диабет нараства след 45-годишна възраст и може да бъде сериозен. Диабетът може да доведе до сърдечни и бъбречни заболявания, слепота и други проблеми. Говорете с доктора си, за да направите изследвания на кръвната си захар.

Сърдечни заболявания. Натрупването на плака в артериите е главната причина за сърдечни заболявания . Сърдечното заболяване започва в детството и се влошава с годините. Затова за хората между 40 и 59 години има пет пъти по-голяма вероятност да развият сърдечно заболяване, отколкото тези между 20 и 30 години.

Наднормено тегло. Ако тежите много повече, отколкото е здравословно за вашата височина, вие влизате в графата затлъстял – и това не е като да имате няколко килограма отгоре. Затлъстяването е свързано с поне 20 хронични заболявания, включително сърдечни, инфаркт, диабет, рак, високо кръвно налягане и артрит. Най-високият процент на затлъстяване от всички възрастови групи е между 40 и 59 години – 41 % от хората в тази възраст са затлъстели.

Остеоартрит . В миналото лекарите отдаваха това ставно заболяване на възрастта и тя всъщност е голям фактор / 37 % от хората над 45 години имат остеоартрит на колената/. Но генетиката и начинът на живот също имат много голямо значение.  Освен това оказват влияние предишни травми, липсата на физическа активност, диабетът и наднорменото тегло.

Остеопороза. Около половината от жените над 50 години и около 25 % от мъжете в тази възрастова група чупят костите си, защото са изгубили твърде много костна маса и техните тела не са успели да я възстановят. Някои неща, които могат да помогнат, са разнообразното хранене, здравословната диета, богата на Калций и Витамин /трябват ви и двете за здрави кости/ и постоянните физически упражнения, като танци, джогинг или изкачване на стълби.

Хронична обструктивна белодробнаболест /ХОББ/. Това заболяване причинява възпаление и блокира въздушния поток в белите дробове.  Това е бавно развиващо се заболяване, което може да имате с години без да разберете. Симптомите обикновено се проявяват през 40-те и 50-те години от живота . ХОББ причинява проблеми с дишането, а симптомите са кашлица, хрипове в гърдите и слюноотделяне. Помагат упражненията, диетата и избягването на цигарите и на мръсния въздух.

Загуба на слуха. Може би нищо не казва„остаряваш“ така, както нуждата да попиташ „какво каза?“. Например, около18 % от американците между 45 и 64 години имат някакъв проблем със слуха, който се влошава с възрастта. Високият шум, различните заболявания, както и гените играят своята роля в развитието на заболяването. Някои медикаменти също могат да предизвикат проблеми със слуха. Потърсете вашия лекар, ако не можете да чувате толкова добре както преди.

Проблеми със зрението. Това дразнещо размазване на малките букви, когато се опитвате да четете табелите или менюто в ресторантите, не е единствената заплаха за вашето зрение, докато остарявате. Катарактите /които замъгляват лещата на очите/ и глаукомата / група от очни заболявания, които увреждат оптичния нерв/ могат да увредят вашето зрение. Посещавайте доктора си периодично за очен преглед.

Проблеми с пикочния мехур. Дали не може да отидете, когато ви се налага или ходите прекалено често: проблемите с контрола върху пикочния мехур започват да се случват с напредване на възрастта. Те могат да се дължат на нервни заболявания, мускулна слабост , удебеляване на тъканите или уголемена простата. Упражненията и промени в начина на живот, като консумация на по-малко кофеин и избягване на вдигане на тежести, много помагат.

Рак. Възрастта е най-големият рисков фактор за развитието на рака. От болестта страдат и млади хора, но шансовете да се сдобиете с нея се удвояват между 45 и 54 години. Не можете да контролирате възрастта и гените си, но можете да контролирате неща като тютюнопушенето и прекарването на дълго време под слънцето.

Депресия.Хората между 40 и 59 години страдат от депресия много по-често от всяка друга възрастова група. При много хора тя започва, когато се сблъскат с някой здравословен проблем, при загуба на близки или поради други житейски причини. Но депресията отшумява в повечето случаи. След 59 години само 7 % от жените и 5 % от мъжете я имат.

Снимки framar.bg

Болки в гърба. Колкото повече остарявате, толкова по-често срещате тези болки. Много неща могат да причинят болките в гърба: наднормено тегло, пушене, недостатъчна физическа активност или болести като артрит и рак. Наблюдавайте теглото си, натоварвайте се физическии пийте Витамин Д и Калций, за да запазите костите си здрави. И заздравете мускулите на гърба си, те ще ви трябват.

Деменция.Болестта на Алцхаймер /форма на деменцията/ обикновено не се проявява до 65 годишна възраст.  Само 1 от 9 души до тази възраст имат Алцхаймер. Но техният брой нараства до един от трима при възраст над 85 години. Някои рискови фактори – като възраст и наследственост, са неконтролируеми. Но има доказателства, че здравословната храна и запазването на нормално кръвно налягане и кръвна захар могат да помогнат.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име