radian.bg

Близо 1 000 делегати от цял свят се очаква да пристигнат в страната ни за 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство, който ще се проведе от 29 май до 2 юни, съобщиха от МЗХ. Организацията беше уточнена на среща на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков с г-н Жан Мари Оран, директор на Международната организация по лозата и виното (OIV).

До момента интерес за участие във винения конгрес са проявили собственици на вериги, търговци, международни браншови организации, научни институти и други. Сред тях ще има и огромни групи от Русия и Китай.

Възможности

Министър Бозуков заяви, че домакинството на Конгреса дава отлична възможност повече страни да се запознаят с българските традиции в лозаро-винарския сектор. „Това е възможност родните вина да бъдат представени по-широко на международния пазар“, посочи още той. От своя страна Оран изтъкна, че провеждането на форума има голямо значение за бъдещото развитие на сектора.

Във връзка с конгреса са постъпили 242 научни трудове за селекция. Темата на форума е: „Лоза и вино: Наука и икономика, култура и образование“. В рамките на четирите специализирани теми – „Лозарство“, „Енология“, „Икономика и право“ и „Вино и общество“ ще се обсъдят въпроси, свързани с търсенето на нови пазари и продукти, създаването на здравословни вина, екотоксикология в почвите и лозята, винен туризъм. Сред държавите, подали научни теми, има и страни, които не са членове на OIV, например Иран, Индия и Черна гора.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име