Виена отново предлага най-високо качество на живот в света. Снимка wien.info

За осма поредна година австрийската столица Виена оглавява авторитетното проучване на консултантската компания Mercer за качеството на живот. Въпреки нарастващата политическа и финансова нестабилност на Европа, много от градовете на стария континент предлагат най-високо качество на живот в света и остават привлекателни дестинации за разширяване на бизнеса и за миграция, посочва докладът от тазгодишното 19-то проучване на Mercer, което обхваща 231 градове в света.

Виена за осми път е първенец по цялостното качество на живот на населението. В топ 10 в списъка присъстват предимно европейски градове: Цюрих е на второ място, Мюнхен – на четвърто, Дюселдорф – на шесто, Франкфурт – на седмо, Женева – на осмо, Копенхаген  – на девето  и Базел, новакът в списъка, е на 10-то място. Единствените неевропейски градове в челната десетка са Окланд, Нова Зеландия, на трето място и Ванкувър, Канада – на пето. Най-добрите градове в Азия и Латинска Америка са Сингапур (25) и Монтевидео (79).

Виена за осми път е първенец по цялостното качество на живот. Снимка wien.info

Проучването на Mercer включва и класиране на инфраструктурата на всеки град, който оценява доставката на електроенергия,  питейна вода, телефонните и пощенските услуги, обществения транспорт, както и задръстванията и обхвата на международните полети от местните летища.

Сингапур оглавява класацията за градска инфраструктура, следван от Франкфурт и Мюнхен.  В дъното на тази класация са Багдад (230) и Порт-о-Пренс на 231-во място.

Авторитетното проучване на Mercer се провежда ежегодно в целия свят и се ползва като база от мултинационалните компании при изпращането на служители зад граница.

Европа

Дори и с политически и икономически сътресения, западноевропейските градове продължават да предлагат най-високо качество на живот в света, посочва Mercer. Градовете от Централна и Източна Европа са по-назад в класирането, но остават в първата половина на ранглистата.

На 69-то място Прага е най-високо класираният град в Централна и Източна Европа, следван от Любляна (76) и Будапеща (78).

Прага е най-високо класираният град от Централна и Източна Европа. Снимка serenatravel.bg

Повечето европейски градове са останали стабилни в класирането, с изключение на Брюксел (27), който отпадане назад с шест места заради проблеми със сигурността, свързани с тероризъм. Надолу в класацията пада и Рим (57), който губи четири места поради проблеми със събирането на отпадъците.

Най-големият губещ е Истанбул. Той пада от 122-ро до 133-то място в резултат на тежките политически вълнения в Турция през изминалата година. Най-ниско класираните европейски градове са Санкт Петербург и Тирана (176) и Минск (189). София е на 116-то място по качество на живот.

Америка

В Северна Америка канадските градове вземат челните позиции в класацията. Ванкувър (5) е отново с най-висок ранг в региона по качество на живот. Торонто и Отава следват на 16-то и 18-то място.

Ванкувър остава в челните места по качество на живот. Снимка huffingtonpost.ca

Най-високо класираният град в САЩ е Сан Франциско (29), следван от Бостън (35), Хонолулу (36), Ню Йорк (44) и Сиатъл (45). Високите нива на престъпност в Лос Анджелис (58) и Чикаго (47) са причина за падането на тези градове съответно с девет и четири места в класацията.

Монтерей (110) е най-добрият град в Мексико, докато столицата на страната, Мексико Сити, е на 128-ма позиция.

В Южна Америка, Монтевидео (79) е с най-високо качество на живот, следвано от Буенос Айрес (93) и Сантяго (95). La Paz (157) и Каракас (189) са най-ниските класиране градове в региона. 

 Азиатско-тихоокеански регион

Сингапур (25) остава градът с най-висок рейтинг в Азиатско-тихоокеанския регион, където съществува голямо разнообразие по отношение на качеството на живот. На последно място е Душанбе, Таджикистан /215/.

В Югоизточна Азия, Куала Лумпур е на 86-то място, следват Банкок (131), Манила (135) и Джакарта (143). Пет японските градове са на върха на класацията за Източна Азия: Токио (47), Кобе (50), Йокохама (51), Осака (60) и Нагоя (63). Други забележителни градове в Азия включват Хонг Конг (71), Сеул (76), Тайпей (85), Шанхай (102), и Пекин (119).

Новозеландският Окланд е на трето място в света в престижната класация. Снимка gpoakland.com

Нова Зеландия и Австралия продължават да се класират високо в проучването за качеството на живот. След Окланд (3) се нареждат Сидни (10), Уелингтън (15) и Мелбърн (16). Въпреки това, в класацията за инфраструктура само Сидни ( 8) е сред първите десет, останалите са Пърт (32), Мелбърн (34) и Бризбейн (37). Като цяло, градовете в Океания се радват на добро качество на живот, макар че някои критерии, като достъп до летище и задръстванията ги класират по-ниско от гледна точка на инфраструктурата.

Близкия Изток и Африка

Дубай (74) продължава да води класацията за най-високо качество на живот в цяла Африка и Близкия изток, следван плътно от Абу Даби (79), който се качи с три места. Сана (229) в Йемен, Банги (230) в Централноафриканската република и Багдад (231) в Ирак са трите най-ниско класирани градове от региона. Градовете в Африка и Близкия Изток са предимно в долната половина на таблицата за инфраструктура.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име