Всеки е малко ирландец в Деня на Свети Патрик. И ако край вас няма фестивали, зелена бира и детелини, можете да си подарите собствен празник, като си приготвите традиционни ирландски ястия за вечеря. И ги комбинирате с бира, разбира се.
Намерихме ви класически ирландски рецепти за Деня на Свети Патрик – за ирландски хляб със стафиди и за традиционното говеждо със зеле.
Ирландски хляб

Празничният хляб се приготвя със сода и за него ще ви трябват:
растително олио, 2 чаши брашно, 5 супени лъжици захар, 1,5 чаени лъжички бакпулвер, 1 чаена лъжичка сол, 3/4 чаена лъжичка сода за хляб, 3 супени лъжици масло, охладено и нарязано на кубчета, 1 чаша мътеница и 2/3 чаша стафиди.
Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете с олио форма за торта /или подходяща тавичка/. Смесете брашното, 4 супени лъжици захар, бакпулвера, солта и содата за хляб в голяма купа и разбъркайте добре. Добавете маслото. Направете в сместа кладенче и постепенно добавете и мътеницата. Накрая прибавете стафидите.
С набрашнени ръце оформете тесто на топка. Преместете го в подготвената форма и го поръсете с останалата 1 супена лъжица захар. Печете хляба, докато получи кафява коричка. Обикновено е готов след около 40 минути. Оставете го настрани за още 10 минути да си почине и го сервирайте топъл.
Говеждо със зеле

Ето какво ви е необходимо за традиционното говеждо със зеле:
2,2 кг говеждо /от гърдите/, 6 зърна черен пипер, 3 моркова, 3 глави лук, 1 средно голяма зелка, около 4 супени лъжици масло.
Нарежете месото на парчета, сложете ги във вода, добавете черния пипер и похлупете съда с капак. След като заври, намалете температурата до минимум и оставете месото да къкри 5 часа. По време на последния час добавете нарязаните моркови и лук, и покрийте съда отново. 15 минути преди да свалите ястието от котлона, добавете зелето.
След като всичко е готово, извадете месото и зеленчуците в отделно блюдо и ги полейте с разтопеното масло. Сервирайте с варени картофи, приготвени отделно.
Картофи със сметана
Трябват ви около 1 кг картофи /за предпочитане червени/, обелени и нарязани на парчета, 1/2 чаша сметана, 1/4 чаша масло, 1 връзка нарязан зелен лук.
Варете картофите в подсолена вода около 15 минути. В същото време поставете сметаната и маслото да къкрят в малка тенджера на средна температура, като разбърквате често. Добавете зеления лук и отстранете от печката. Намачкайте сварените картофи и ги разбъркайте със сметаната. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

Вече имате една класическа ирландска вечеря по случай Свети Патрик. Сервирайте на масата и любимата си бира, и ще подарите на близките си истински празник.