Бутан е единствената държава, в която има министерство на щастието. Снимка thelogicalindian.com

20 март е обявен за Международен ден на щастието с резолюция на ООН от 2012 г., в която се декларира, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Това е повод  да си припомним последното изследване за световното щастие, което се прави по инициатива на ООН.

Кои са най-големите щастливци?

Датчаните са най-щастливите хора в света, сочи проучването през 2016 г. Дания заема първо място от общо 156 страни, класирани от независими експерти по различни критерии. Сред тях са фактори като брутен вътрешен продукт, здраве, продължителност на живота, както и свободата да избираш какво да правиш с живота си.

Работещите в Дания се радват на силна синдикална защита, а средната продължителност на живота е 80 години. Правителството плаща и медицинските грижи за всички свои граждани.

На второ място е Швейцария, наред с други скандинавски страни, които по традиция се класират силно –  Исландия, Норвегия и Финландия допълват държавите в топ 5. Швейцарските граждани са едни от най-богатите в света. Те работят средно по 32,5 часа в седмицата, е средната продължителност на живота е 83 години.

В предишната класация през 2015 г. Дания беше на трето място, но отново скандинавска страна беше начело на класацията.  Скандинавските държави вече трета поредна година оглавяват ранг-листата за най-щастливите страни в света.

Държавите от Британската общност също се представят добре – Канада, Австралия и Нова Зеландия са в топ 10 на тазгодишната класация за щастие.

Графика World Economic Forum.

Каква е цената на богатството?

Много от богатите страни се класират значително по-надолу в графиката – САЩ е на 13-то място, Германия – на 16-то,  а Обединеното кралство – на 23-то. Според професор Джефри Сакс, един от авторите на доклада, това е показателно за цената на богатството.

„Посланието за Съединените щати е ясно. Това е едно общество, което просто преследва парите и се вижда, че ние преследваме грешните неща. Нашата социална тъкан се влошава, социалното доверие се влошава, вярата в правителството се влошава“, казва проф. Сакс, цитиран от World  Economic  Forum.

В доклада за проучването се казва: „Когато държавите целенасочено преследват една цел, като например икономическото развитие и пренебрегват социални и екологични цели, резултатите могат да бъдат много вредни за човешкото благосъстояние и дори опасни за оцеляването“.

Най-бързо изкачване в класацията

Според специалистите, освен отличниците в класацията, точно толкова интересни са и държавите,  които бързо се изкачват нагоре и подобряват резултатите си.  През 2016 г. Никарагуа отбелязва най-голям напредък, следвана от Сиера Леоне и Еквадор. Източна Европа също намира живота си за по-щастлив – Латвия, Словакия, Узбекистан и Русия са сред 10-те държави с най-голям напредък в класацията за щастие.

България също леко се придвижва нагоре и през 2016 г. е малко по-напред в световната класация за щастие – сега сме на 129-то място, докато през 2015 г. страната ни беше на 134-та позиция. Непосредствено преди нас е Сенегал, а след нас е Мавритания.

Глобалното щастие се проучва от 2012 г.  За изследването се ангажират експерти от различни сфери, които измерват благосъстоянието на страните в целия свят. Индексът за щастие се определя от материалните ресурси на една държава, БВП на глава от населението, индивидуалната свобода, стабилните социални контакти, продължителност на живота, добро управление, възприятия за корупция и достойно заплащане на труда.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име