Тайван за второ поредно тримесечие предлага най-много нови работни места в целия свят. Снимка manager.bg

Добра новина за търсещите работа – през второто тримесечие на 2017 г. се увеличават възможностите за нови позиции в целия свят. Това показва поредното проучване на известната HR-компания ManpowerGroup, публикувано на 14 март. Резултатите сочат, че работодателите в 39 от общо 43 страни се готвят активно да назначават нови служители. Най-сериозни са намеренията на бизнеса в Азия и Източна Европа, докато в Западна Европа фирмите са малко по-предпазливи в очакванията си.

В проучването са включени 58 000 анкетирани от 43 държави. В целия свят се очаква повишено търсене на нови служители, коментират авторите на проучването.

Европа

В Европа 22 от общо 25 изследвани страни очакват разкриване на нови работни места. Най-силни са плановете на работодателите в Словения, Унгария и Румъния, а най-предпазливи са бизнесмените в Италия, Белгия и Швейцария.

Графика ManpowerGroup

Холандските работодатели продължават да отчитат предпазлив оптимизъм, подхранван от оптимистичните прогнози в сектора на финансовите и бизнес услуги.

Във Франция работодателите очакват скромен ръст, с изключение на строителството, където бизнесът отчита най-силното търсене от 10 години.

Във Великобритания плановете за Brexit карат работодателите да се въздържат от наемане на нови служители.

Азия

В Азия работодателите очакват да увеличат персонала си във всички 8 изследвани държави в района. За второ поредно тримесечие най-бързо се развива бизнесът в Тайван, където работодателите дават най-оптимистична прогноза както за региона, така и за целия свят.

Снимка karieri.bg

Солидни остават перспективите в Япония, където местните работодатели в областта на търговията на едро и дребно дават най-оптимистичните си планове за наемане на нови служители за последните 10 години.

Като една от най-бързо развиващите се държави, Индия е изпреварена само от три други страни, които участват в проучването. Индия е голям трудов пазар и компаниите там планират нови назначения в много сектори, например професионални услуги и производство.

Америка

В Северна и Южна Америка отчитат положителни перспективи в девет от 10-те изследвани страни. За трето поредно тримесечие работодателите в САЩ имат най-силни планове за наемане на нови служители, докато в Бразилия продължава тенденцията на застой.

След неотдавнашната политическа несигурност, работодателите в САЩ са оптимисти и близо една четвърт (22%) от тях очакват да увеличат персонала си през второто тримесечие.

България също попада сред държавите с оптимистични очаквания за наемане на нови служители. Според анализа, България може да се похвали с добър икономически ръст в последните години и сега компаниите планират да увеличат работната сила в различни сектори, като например туризъм, професионални услуги, минно дело и др.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име