Снимка Касиана Доместика

Четири хорови формации от Варна и Шумен се събират на голям Великденски концерт, на който ще зарадват своите почитатели с православна музика. В първия ден след Великден със специалното благословение на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в Шумен ще пристигнат детският хор „Ангели“ и дамският хор при храм „Свети Атанасий“ – Варна.

За концертните изпълнения на двата хора диригентката Евгения Григорова е подбрала произведения от български и руски композитори, сред които Николай Николаев,  Добри Христов, Петър Динев,  Степан Дегтярев,  Василий Зиновиев.

Домакини на концерта са шуменските смесени хорове „Родни звуци“ и „Касиана Доместика“, които са включили в своите изпълнения и православни произведения от своите диригенти. В програмата на хор „Родни звуци“ е включено песнопението „Достойно есть“ от диригента му Христо Атанасов, а сред изпълненията на хор „Касиана Доместика“ ще прозвучи песнопението „Милост мира“ от диригентката на хора д-р Юлияна Панова.

Шуменската публика ще се наслади и на великолепните солисти –  сопраните Жасмина Богославова и Емилия Петрова, както и на баса Любомир Григоров и тенора Димитър Димитров.  Концертът ще се проведе на 17 април, понеделник,  от 17 ч. в зала „Проф.Венета Вичева“ в община Шумен.

Това е вторият съвместен концерт на Дамския хор и Детския хор „Ангели“ със смесен хор „Касиана Доместика“. Първият им общ концерт подо наслов „Твоите песни пеем, Учителю” беше на Деня на будителите на 1 ноември 2015 г. в градската художествената галерия „Борис Георгиев” във Варна, посветен на 140 години от рождението на композитора  Добри Христов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име