Бившият министър на здравеопазването на Етиопия д-р Тедрос Аданом Гебрейесус /52 г./ беше избран за нов генерален директор на Световната здравна организация.  Д-р Гебрейесус е първият африканец, който застава начело на престижната организация. Той ще поеме функциите си на 1 юли и ще наследи на поста китайката Маргарет Чан, която беше директор на СЗО в продължение на 10 години.

Битката за поста се водеше между трима кандидати. Освен д-р Гебрейесус, за мястото претендираха британецът Дейвид Набаро  и пакистанката Сания Ништар.  За Гебрейесус гласуваха 133 делегати, а против 70 делегати по време на 70-ата годишна сесия на Световната здравна асамблея, провеждаща се в Женева.  Етиопецът беше избран след гласуване в три тура.  Досега само един кандидат се предлагаше от Изпълнителния съвет на СЗО на делегатите на Световната здравна асамблея, които пристъпваха към финалната номинация.

Д-р Гебрейесус е виден изследовател на маларията.  В речта си при представянето на кандидатурата си той сподели, че е изгубил брат си още като дете заради липсата на нужните лекарства.  Той заяви, че отказва да приеме, че хората може да умират просто защото са бедни.

Новият генерален директор на СЗО обеща да работи неуморно, за да изпълни ангажимента си за гарантиране на универсално здравно покритие и каза, че ще следи за намирането на солидни отговори на спешните ситуации.  Той обеща да направи по-прозрачна работата на СЗО.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име