Производителите на плодове и зеленчуци във Великобритания имат сериозни затруднения да си осигурят сезонни работници. Повече от половината фермери изтъкват, че не знаят дали ще разполагат с достатъчно берачи-мигранти за прибирането на реколтата, съобщава Би Би Си в публикация от 22 юни.
Всяка година в Англия работят около 80 000 гастарбайтери, които събират и пакетират британските плодове и зеленчуци. Повечето от работниците са от Европейския съюз, предимно от Румъния и България. В момента вече 20 процента от английските фермери се оплакват, че нямат достатъчно берачи, а според организацията на производителите на меки плодове недостигът на работници е най-тежкият от 2004 г. насам.
Набирането на работна ръка е станало по-трудно дори в сравнение с миналата година, преди референдума за напускане на ЕС. Индустрията обаче смята, че Брекзит допълнително изостря проблема и ако се ограничи достъпът до работници извън Великобритания, това може да парализира производството на меки плодове като ягоди, малини, боровинки и пр.
Притесненията на фермерите напълно се подкрепят от проучване на Би Би Си, според което само 42 процента от производителите ще имат достатъчно берачи това лято. В същото време 78% от анкетираните заявяват, че набирането на персонал е било много по-трудно в сравнение с миналата година.
В Есекс, където брането на ягоди е в разгара си, тази година има 20% по-малко работници, отколкото са заявили фермерите. „Нашите сезонни работници са важен ресурс за нас, за да успеем да приберем реколтата всяка година. И ако не сме в състояние да го направим, ще трябва да изнесем производството си“, казва един от производителите пред Би Би Си.
И той не е единственият. Над 70 процента от анкетираните фермери заявяват, че ще помислят за намаляване на производството в Обединеното кралство, ако има бъдещи ограничения на сезонни работници. В специален доклад асоциацията на производителите на плодове предупреждава, че цените може да се увеличат до 50%, ако Великобритания разчита единствено на внос.
Ако производството на меки плодове във Великобритания бъде ограничено, това ще има отрицателно въздействие върху икономиката, семейните бюджети, здравето на нацията, сигурността на храните и околната среда, казват експертите. А защо не се използват британски работници?
Отговорът е прост за Бевърли Диксън, от ферма с около 2500 сезонни работници в района на Кеймбриджшир и Норфолк. „Ние работим в райони с толкова ниска безработица, че тук, в Cambridgeshire, тя е по-малко от 1,5%“, казва Диксън. Освен че липсват свободни хора, незаетите търсят целогодишна работа, а фермите предлагат сезонни договори, затова разчитат основно на работници–мигранти.
Това не е нещо специфично само за Великобритания, казват анализаторите и посочват, че други развити страни като Австралия и Нова Зеландия се снабдяват с работници от тихоокеанските острови, а в САЩ разчитат на хора от Мексико и страните от Карибския басейн.
В момента всички британски агенции предлагат оферти за работа във ферми, като заплащането е около 7,50 лири на час, плюс бонуси и извънреден труд, с договори за 4 или 6 месеца.